DiliChef

Mert folyton csak a DuMa...

2022. okt 05.

Frittata

írta: MeSh
Frittata

frittata.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc                                                                       
    
8 tojás
30 ml tej
40 ml tejszín 20%
30 g reszelt parmezán
80 g spenót
1 db cukkini
1 fej lila hagyma
10 db koktélparadicsom
4-6 aszalt paradicsom
só, bors

Olaszok, tészta nélküli, tojásos lepénye ez.
Amit valószínűleg sokkal többen csináltak, mint azt valaha gondolták volna. Akár egy buli után összedobva mindent a hűtőből egy serpenyőben, akár maradékok eltüntetés végett. Csak nem kapott csengően dallamos nevet.
Első lépéskén felverem a tojásokat, beleöntöm a tejet, tejszínt és belekeverem a parmezánt. Sózom és borsozom. Und félreteszem.
A cukkinit, hagymát, spenótot, ...

Tovább Szólj hozzá

2022. sze 25.

Pikáns tofuragu

írta: MeSh
Pikáns tofuragu

tofu.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                       
    
400 g füstölt tofu
2 marék snidling
6-7 gerezd fokhagyma
6 ek. szójaszósz
2 tk. worchestershire szósz
2 csepp folyékony füst
2 ujjnyi gyömbér
1/2 lime leve
bors, liszt
olíva olaj

Ízletes. Nagyon. Kívül keményebb, roppant erős ízvilággal, belül finom puha.
Öntettel kezdek, hogy a hozzávalók csoda pikánssá érjenek, mire eljutnak a serpenyőbe zúdulásig.
Összekeverem őket és félreteszem. Az illatából már sejteni lehet a végeredmény összpontszámát.
A tofu, pontosan 2 tömb. Ilyen egységekben a legjellemzőbb az árusítása. Ha véletlenül mellényúlok és a bazsalikomosat ...

Tovább Szólj hozzá

2022. sze 15.

Vegán brassói

írta: MeSh
Vegán brassói

br.jpg2 személyre                                                               
Elkészítés: 40 perc                                                                
    
80 dkg sárga burgonya
30 dkg jackfruit 
1 fej vöröshagyma
6-6 gerezd fokhagyma
1 dl  zöldség alaplé
1 csipet friss petrezselyem

1 ek morzsolt majoranna
1 ek pirospaprika
2 szál rozmaring
Folyékony füst
szójaszósz
só, bors

A természetnek van egy tökéletes megoldása, ha növényi alapon szeretnéd kipróbálni és élvezni a hagyományos ételeket. Egy fán évente 2-3 tonna is terem. S ha még korai fázisban szedik le, akkor nem édes gyümölcsként eheted, hanem használhatod vegán ...

Tovább Szólj hozzá

2022. sze 08.

Spenótos-fetás gözleme

írta: MeSh
Spenótos-fetás gözleme

gozleme.jpg2 személyre
Elkészítés: 45 perc                                                                           
    
300 g finomliszt
30 ml olívaolaj
50 g joghurt
125 ml víz
1 ek. só
50 g feta sajt
50 g spenót

Sosem fogom olyan laza egyszerűséggel elkészíteni, mint Cipruson a "Gözleme nénik", s olyan sebességgel.
Ám szerencsére egyszerű mozdulatsorokkal kivitelezhető.
Lisztet, sót, olajat, joghurtot és a vizet egy tálban alaposan összedolgozom.
A kezdeti mancsosságból szépen átmegy egy nagy, összeállt golyóvá. Ezt fólia alatt hagyom 20 percet pihenni.
Majd négyfelé szedem.
Még egyszer átgyúrom kinyújtás előtt.
Direkt megnézve egy videót, hogy a nénik hogy csinálják a szuper hosszú ...

Tovább Szólj hozzá

2022. aug 31.

Kukoricás gazpacho

írta: MeSh
Kukoricás gazpacho

kukorica_gazpacho.jpg4 személyre
Elkészítés: 25 perc                                                                           
    
35 dkg sárga koktél paradicsom
1 nagy kukorica
1 sárga kaliforniai paprika
125 g párolt fehér bab
2 fej közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/4 citrom leve
3 dl zöldség alaplé
1 ek olívaolaj
chili paprika
só, bors

Egyszerűen minden spanyolnak jár a pacsi ezért. Igaz nem az eredeti verzió, de ennél könnyebb és frissítőbb leves nem nagyon létezik. Ha tombol a nyári hőség, ha nem.
Azért is gyors, mert nem kell a zöldségekkel semmit csinálni, azon kívül, hogy apróbbra vágom, hogy a mixerbe beférjenek.
Lehetőség szerint a kukoricát mindenképpen piacról szerzem be. Nem ...

Tovább Szólj hozzá

2022. aug 24.

Mézes-balzsamecetes sült kelbimbó nasi

írta: MeSh
Mézes-balzsamecetes sült kelbimbó nasi

ropogos_kelbimbo.jpg2 személyre                                                               
Elkészítés: 30 perc                                                                
    
500 g kelbimbó
2 ek olívaolaj
20 ml balzsamecet
20 g méz
só, bors

Rém egyszerűen megvalósítható nassolni való.
Feltéve, ha nem néztél sok amerikai filmet, ahol mumusként kezelik és kapásból utálod.
Jellegzetes "tömény" íze van. Amilyen pici, annyira koncentrálódott benne.
Alaposan átmosom.
Kicsi végek levágása után, félbehasítom mindet.
Ez a legdurvább és legnehezebb szakasza a folyamatnak.
Egy tálban alaposan összeforgatom az olajjal, sóval és borssal. 
Miután egyenletesen ...

Tovább Szólj hozzá

2022. aug 17.

Fekete bab burrito

írta: MeSh
Fekete bab burrito

bb1.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                           
    
8 kukorica tortilla lap
240 g fekete bab
2 db érett avokádó
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl 20%
chili, méz
só, bors

Amellett, hogy laktató, még fehérjedús és teli van hasznos zsírral is. Egy átmozgatott délután után tökéletes.
Vagy igazából bármikor, amikor egy színpompás, zamatos étket szeretnénk, ne kivételezzünk.
Serpenyőben, az összevágott hagymákat elkezdem pirítani és nem sokkal később a - kis kockára szelt - paprikák is mehetnek bele. Megsózom és ...

Tovább Szólj hozzá

2022. aug 10.

Halloumi-barack nyárs

írta: MeSh
Halloumi-barack nyárs

halloumi02.jpg4 személyre
Elkészítés: 40 perc                                                                           
    
4 db őszibarack
400 g halloumi
400 g ciabatta
1 db cukkini
4 gerezd fokhagyma
1 db citrom
1 ek morzsolt majoranna
1 ek morzsolt oregano
3 ek olívaolaj
só, őrölt bors
méz, dió, petrezselyem
8 db 25 cm-es nyárs

Ez, a ma már könnyedén elérhető - Ciprusról származó - sajt, a halloumi, az egyik legjobb választás grillezéshez. Félkemény és lassabban olvad, mint a többi társa.
Sós ízével az édes barack, no meg a fűszerek, zseniális kombinációt alkotnak, egy kellemes délutáni falatozáshoz.
Egy nagy tálra lesz szükségem, ahol minden összetevőt egybe fogok dolgozni.
Kezdésnek ...

Tovább Szólj hozzá

2022. aug 04.

Vegán burger

írta: MeSh
Vegán burger

vegan_burger_1.jpg6 személyre
Elkészítés: 45 perc                                                                           
    
130 g dióbél
230 g gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
130 g főtt fekete bab
100 g főtt barna rizs
75 g búzaglutén
2 ek. szójaszósz
1 tk. őrölt kömény
1 ev. sűrített paradicsom
2 ek. céklapor
1 ek. vegán majonéz
1 ek. worchestershire szósz
1 tk. folyékony füst
olívaolaj
só, bors

Imádod a hamburgert, de növényi alapon, akkor itt ez az eszméletlenül finom pogácsa, amit könnyedén el lehet készíteni.
Pláne, hogy amit a nagy fast food láncok kínálnak, az inkább zöldséges tócsni a buciban.
Itt viszont már a hozzávalókból érezhető, hogy az ízlelőbimbóid ...

Tovább Szólj hozzá

2022. már 09.

Cékla krémleves

írta: MeSh
Cékla krémleves

cekla_kremleves.jpg8 személyre                                                               
Elkészítés: 120+30 perc                                                                
    
80 dkg cékla
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
100 ml főzőtejszín 22%
1-1,5 liter zöldség alaplé
1 csipet friss petrezselyem
4 levél friss bazsalikom
1 tk morzsolt kakukkfű
1 mk morzsolt oregánó
só, bors

Már ránézni is egy élmény - nemhogy megenni - annyira gyönyörű.
Időbeliség extremitása abból adódik, hogy a folyamat azzal kezdődik, hogy a céklák, beolajozás és alapos sózás, borsozás után egy-egy alufóliaköpenyben mennek 2 órát szaunázni a 200 fokos sütőbe.
...

Tovább Szólj hozzá

2022. már 02.

Spenótos gnocchi

írta: MeSh
Spenótos gnocchi

spenotos_gnocchi_02.jpg2 személyre                                                               
Elkészítés: 20 perc                                                                
    
500 g gnocchi
160 g bébispenót
200 ml főzőtejszín 22%
3 gerezd fokhagyma
parmezán
só, bors

Gnocchit készíteni szerencsére nem nagy ördöngősség. Ám most, a villámgyorsan elkészített ebéd volt a cél. Így annak receptjére itt nem lelsz.
Ráadásul az Aldi-ban preimum gnocchini néven lehet kapni, apró szeműt és rettentő jó minőségűt.
Amíg a víz felforr neki, addig a szósz készen is van.
Ehhez nem kell más csak egy méretes serpenyő, amiben megfuttatom a reszelt fokhagymákat kevés ...

Tovább Szólj hozzá

2022. feb 23.

Zöldséges táska

írta: MeSh
Zöldséges táska

zoldseges_taska.jpg4 személyre                                            
Elkészítés: 40 perc                                             
    
150 g teljeskiőrlésű búzaliszt
95 ml langyos víz
10 dkg margarin
1 csipet szódabikarbóna
4 szál újhagyma zöldje
2 közepes répa
4 gerezd vöröshagyma
10 dkg reszelt cheddar
só, bors
olívaolaj
Mártogatáshoz:
szójaszósz, wasabi, szezámmag


Végtelenül egyszerű elkészíteni, szinte a semmiből. Ha nem előételnek ennénk, akkor biza ezek a mennyiségek 2 személynek elegendőek egy kellemesebb nasizáshoz.
A táska vagyis a tészta elkészítése viszi el az idő nagy részét. Viszont ebben meg sok a pihenőidő.
A langyos vizet, a lisztet, a szódabikarbónát ...

Tovább Szólj hozzá

2022. feb 16.

Pasta alla Norma

írta: MeSh
Pasta alla Norma

pasta_alla_norma.jpg2 személyre                                                     
Elkészítés: 40 perc                                                      
    
200 gr tészta
1 nagy padlizsán
2-4 gerezd fokhagyma
400 ml paradicsomszósz
8 friss bazsalikomlevél
2 ek. ricotta
5 dkg parmezán
só, bors, olívaolaj

A padlizsános tészta. Nem a fordítás miatt, mert semmi köz hozzá. S eképpen a szabványosra (norme) sem hajaz.
Ennek az egyszerű és finom ételnek a neve Vincenzo Bellini „Norma” című operája előtt tiszteleg.
A paradicsomszezonban a friss paradicsom a legjobb választás. De ahogy a Szicíliaiak sem várják ezt mindig meg, úgy előre gyártott egységekben ...

Tovább Szólj hozzá

2022. feb 09.

Gyömbéres pak choi leves

írta: MeSh
Gyömbéres pak choi leves

gyomberes_pak_choi_leves.jpg8 személyre
elkészítés 60 perc

3 fej pak choi
30 g friss gyömbér
8 gerezd fokhagyma
20 dkg laska gomba
3 liter zöldség alaplé
2 ek. szójaszósz
só, bors
olíva olaj

Nagyon jó ízvilágú és vitalizáló leves. Ha kiettük a zöldséget, akkor egy nagy bögrében szürcsölni  a levét is igen kellemes.
Pak choi-ért, nem kell ázsiai körútra mennünk, hogy egy ottani kertből szemezgessük ki magunknak, vagy inkább fejezgessük, ha már saláta, habár a jellegzetessége meg pont az hogy azt nem képez. Szóval elég egy áruházláncig furikázni vagy a piacra, mert már eléggé elterjedt itthon is.
Ha alaplével nem rendelkezünk vagy sűrítménnyel, amit korábban lefagyasztottunk és most csak elő kell kapni, akkor biza el kell készíteni. Vagy ha ehhez nem ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jún 17.

Avokádós-tonhalas penne

írta: MeSh
Avokádós-tonhalas penne

jqen0512.JPEG2 személyre                                            
Elkészítés: 20 perc                                             
    
150 gr teljeskiőrlésű penne
2 db zellerszár
200 gr fagyasztott zöldborsó
150 gr (nettó) tonhal olíva olajban
1 érett avokádó
200 gr natúr görög joghurt
2 ek. friss kapor
1/2 citrom leve
1 ek. dijoni mustár
2 gerezd fokhagyma
só, bors, chili

Van benne minden, amit még nem jutott eszembe kombinálni eddig egyszer sem, egy tésztában. S meglepően finom lett a végeredmény. Kicsit mancsos, de ez mikor volt baj? Így kezdjük életünk elején is a szilárd táplálékfelvételt.
A penne megfőzése a klasszikus módon folyik. Ehhez, ha kell segítség, akkor a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jún 10.

Gombás-spenótos-sonkás quesadilla tavaszi salátával

írta: MeSh
Gombás-spenótos-sonkás quesadilla tavaszi salátával

d861d6fd-2032-4fd2-8b6c-cc1224a0d2cf.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
8 kukorica tortilla lap
20 dkg gomba
200 g spenót
20 dkg fekete erdei sonka
sok-sok reszelt vegyes sajt
2 gerezd fokhagyma
3 féle kaliforniai paprika
2 nagy paradicsom
1 marék snidling
olívaolja
só, bors

Továbbra is nagy kedvenc. Könnyen elkészíthető és számtalan variációban tálalható. Nálam már rég kigolyózta a pizzát is.
Olyat készítek, ahol azért összhang van az összetevők között. Kellemesen keverednek az ízek.
Csinálhatsz nyugodtan csak húsosat is a teljes Brehm határozó alapján, ha akkora macsó vagy, mint a Himalája.
Egy nagy serpenyőben, ami ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 31.

Muszaka

írta: MeSh
Muszaka

muszaka.JPEG6 személyre                                                     
Elkészítés: 90 perc                                                      
    
50 dkg darált marha/bárány
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db padlizsán
2 db cukkini
4 db krumpli
2 dl paradicsompüré
2 dl száraz vörösbor
4 szem szegfűszeg
1 ek. fahéj
1 kk. szerecsendió
1 csipet kardamon
só, bors
olívaolaj

besamelhez:
60 g liszt
60 g vaj
8 dl tej
2 tojás
5 dkg reszelt parmezán
só, fehér bors, szerecsendió,

Hús, zöldségek, krémes mártás in one. Mindenevők előnyben.
Ez nem a titkos recept lesz, amit Helios osztott meg velem egy üveg Metaxa felett Cipruson, hanem ahogy én a legjobban szeretem.
A ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 06.

Rákos szendó

írta: MeSh
Rákos szendó

rakosszend.jpg4 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
400 g garnéla
6 gerezd fokhagyma
2 olívás ciabatta
30 dkg feta sajt
2 db cukkini
2 db padlizsán
2 db répa
friss rozmaring 
zöldfűszerek
só, bors 

Már most szólok, hogy éberen kell figyelni mikor elkészül, mert asszonypajtás óriási vigyorgások közepette befalja az egészet, ha csak egy pillanatra is elfordulok.
Persze hogy, mert zseniális ízkombó, s könnyen megvan.
A garnéla egyszerűen mirelit. Ami nagyon hamar felenged. 
Nemsokkal több idő kell neki, mint amíg elkészítem a többi részét a szendónak.
Felvágom a ciabattát. Átlósan, mert úgy ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 27.

Hentes Tokány

írta: MeSh
Hentes Tokány

1cded246-97e9-4f79-9f8a-a9107912f3a2.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 100 perc                                             
    
60 dkg sertéscomb vagy lapocka
10 dkg füstölt csemege szalonna
5 dkg bacon
15 dkg sertés sonka
15 dkg csemeg uborka
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 konzerv sűrített paradicsom (7dkg)
1,5 dl csemege uborka leve
só, bors

Vélhetően voltak orosz felmenőim vagy valamelyik előző életemben voltam Russkiy, hogy ennyire imádom az uborkásan zseniális ételeket. Szóval az időráfordítás abszolút megéri.
Nem kell végig mellette állni, de több etapos a történet.
Előkészítem a hozzávalókat, hogy már csak menetrendszerűen bele kelljen majd dobálni a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 11.

Tavaszi lepénykenyér

írta: MeSh
Tavaszi lepénykenyér

255051e5-f82c-4d9f-b44c-1a33d9e21248.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 90 perc                                             
    
tészta:
900 g liszt
7 g instant élesztő
300 ml tej
225 ml víz
75 ml olíva olaj
1,5 tk. só
1 db répa
6 db póréhagyma
2 db kápia paprika

kenegető:
2 gerezd fokhagyma
250 ml tejföl
1 marék snidling
6 levél bazsalikom
só, bors

Íze felidézi a tavaszi frissesség élményét, mintha a mezőn rohangálnánk. Ami lehet jobb is lenne, ha ugyanolyan fokhagyma imádó vagy, mint én és dupláztad a mennyiséget a kenegetőben.
Rettentő egyszerűen elkészíthető étek. Persze a kelesztés miatt kell hozzá némi idő (mint minden kenyérhez), így ha utolsó pillanatos ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jan 31.

Brokkolis-gombás üvegtészta

írta: MeSh
Brokkolis-gombás üvegtészta

f08011c2-e289-43c8-90f8-5ab19c6f086f.jpg2 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
150 g üvegtészta
1 fej normál nyers brokkoli
250 gr csiperke gomba (barna)
2 ek. méz (erdei)
2+3 ek. szójazósz
3+2 ek. olívaolaj
1 ujjnyi (hüvelyk) gyömbér reszelve
2 gerezd fokhagyma
1/2 lime leve


Már a LIDL-be is nagyon pöpec üvegtésztát lehet kapni. A megnevezés sajna nem az, mit gyerek fejjel gondoltam, s láttam valahol egy nevenincs csatornán, hogy a tészta, akkor "aldente", ha odavágva az ablakhoz, rátapad. Pedig jóanyám mennyire szerette ezt a módszert.
Viszont csak később lesz rá szükség, mert mindössze 3 perc alatt megfő.
A brokkolit alaposan ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 26.

Sütőtökös-spenótos lasagne

írta: MeSh
Sütőtökös-spenótos lasagne

sutotokos-spenotos_lasagne.JPEG6 személyre                                            
Elkészítés: 70 perc                                             
    
12 lap lasagne tészta
70 dkg sütőtök
250 g ricotta sajt
20 dkg Lustenberger 1862 sajt
10 dkg parmezán sajt
5 dkg cheddar
200 g bébi spenót
100 g teavaj
10 dkg serrano sonka
5 gerezd fokhagyma
5 db zályalevél
2 dl tej
1 ek. búzaliszt
4,5 dl alaplé
1/2 szár rozmaring
só, bors
szerecsendió

Zseniális ízvilágú lasagne. Ha a tetejéről elhagyjuk a sonkát, akkor a húsmentes életet folytató embertársaimnak is szeretettel ajánlom, hogy kóstolják, egyék. Még az is lehet, hogy Garfield dobná  a klasszik verziót ezért azonnal. Na jó...nem, Ő nem. Aki dagadt ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 10.

Baconös cukros kalács pestóval és sült kukoricával

írta: MeSh
Baconös cukros kalács pestóval és sült kukoricával

d77232b2-183d-4ddb-9f53-c1c45cfbab71.JPEG2 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
2 kerek cukros kalács
pesto, bacon
1 cső kukorica vagy konzerv
chili paprika
kukoricaliszt, rízsliszt
masala, cajun
só, törtbors
fogpiszkáló

Elvetemült kedvében az ember hajlamos olyan dolgokat összetenni, ami amúgy nem junta eszébe. Ezen pillanatok egyikében dobtam be a kosárba a kalácsot, a bacont és a pestót.
A kukorica évszakfüggő. A cső kukorica a legjobb, így szebb formát is lehet elérni. Ha nyet található, akkor meg ott a konzerv.
A törzsét, a fogpiszkálók nagyságát alapul véve, felvágom. Úgy, hogy maradjon fogási felület is rmajd rajta. ...

Tovább Szólj hozzá

2019. nov 29.

Pankós lazac burger kapris-kapros mártással és grill zöldségekkel

írta: MeSh
Pankós lazac burger kapris-kapros mártással és grill zöldségekkel

panko_lazac.jpgszemélyre                                            
Elkészítés: 70 perc                                             
    
10 db gyorsfagyasztott lazacburger (100g-os)
cukkini, padlizsán, zeller, répa, gomba
citromlé
só, bors, zöldfűszerek

Mártás
1 reszelt vöröshagyma
1 púpos ek. magvas dijoni mustár
1 ek. aprított kapor
1 gerezd fokhagyma
1 ek. liszt
1 fiola kapribogyó + lé fele
30 ml tejszín, 20%-os

Morzsa
1/2 panko morzsa
1 ek. aprított petrezselyem
2 gerezd reszelt fokhagyma
Olaj 

Ez egy nagyon csinos kis étel, remek ízekkel operálva. Ráadásul könnyed is, így este lelkiismeretfurdalás nélkül ihatok meg egy korsó szüretlent, negyed kiló mogyoróval kísérve.
A panko ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 03.

Fokhagymás-rukkolás garnéla spagetti

írta: MeSh
Fokhagymás-rukkolás garnéla spagetti

garni.JPEG3 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
200 g garnéla
100 g rukkola
6 gerezd fokhagyma
30 dkg spagetti tészta

5 dkg margarin
só, bors  

A hűvösebb idő beköszöntével hajlamosak vagyunk azonnal depresszióba esni. Úgyhogy mielőtt a klaviatúra DFGHJ fordított lenyomata virítana a homlokunkon, gyorsan nosztalgiázzunk egyet máris.
A tengeri herkentyűk mindig finomabbak a lakhelyükhöz közelebb. Mint pl. Anconában. Jobban is esik ott, a napsütésben, és olcsóbb is (persze a 2*1100km benzinpénzt most nem számolva).
A garnéla beszerzés az egyetlen, nehezebb folyamat itthon. Ott több van a boltban, mint ...

Tovább Szólj hozzá

2019. máj 07.

Fügemustáros tofu szendvics

írta: MeSh
Fügemustáros tofu szendvics

fugemusti_tofu.JPEG2 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
1 óriás bagett
30 dkg tofu
10 db füge
5 gerezd fokhagyma
4 ek. dijoni magos mustár
2 ek. mustár
2 ek. balzsmaecet
rukkola 
reszelt répa
Provance-i fűszerkeverék
cukor, só, törtbors  

Ha egy kis változatosságra vágyunk, ami nem azt takarja, hogy a munkahelyi ebéd gyanánt elfogyasztott sült krumpli mellé, őrült módon, nem ketchupot nyomunk, hanem majonézt, akkor próbáljunk ki egy új szendvicset.
Egy vega szendvicset, ami ráadásul finom. Kevés macerával.
A tofu olyan, hogy önmagában teljesen íztelen, s erre hivatkozva nem nagyon szeretik. Mondjuk nem ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 12.

Cukkinis-gombás Soba

írta: MeSh
Cukkinis-gombás Soba

soba.JPEG2 személyre                           
Elkészítés: 20 perc                                    
   
2 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg csiperke 
gomba
1 db cukkini
150 g soba tészta
szójaszósz
só, bors

Kezdhetnénk egy klasszikus Hacsek és Sajóval, hogy "-Mi lesz az ebéd?" "-Szoba." "-Nem azt kérdeztem, hogy hol eszünk." Ám ennyire viccesek véletlenül sem szeretnénk lenni.
A soba (そば) japánul hajdinát jelent. S az ebből készült tészta, igen könnyen és gyorsan elkészíthető. A színe is ennek köszönhetően barnás.
Körülbelül 3-5 perc alatt megvan. Ezért a legvégén készítem el. Úgyhogy most nem kell megvillantani a parallel főzési tudományomat. Egymás után ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 27.

Ír kéksajtos póréhagymaleves

írta: MeSh
Ír kéksajtos póréhagymaleves

20692fdf-27f3-40eb-b542-d32e614b2ccc.JPEG4 személyre                                   
Elkészítés: 35 perc                                    
   
3 póréhagyma
120 g ír Cashel Blue sajt
100 g ír Lakeshore wholegrain mustard (with whiskey)
15 g liszt
1,5 l csirke alaplé
50 g margarin
2 ek. olaj
só, bors

Azt, hogy az Írek egy kicsit különc népség, mindig is tudtuk, és hogy a mustárjukba whiskey van, az annyira meglepő, mint hogy a zebra csíkos.
Viszont ez az egyszerűnek mondható leves, meglepően finom. Az a pár alapanyag, ami kell, tökéletesen illik egymáshoz és kombinálnak egy pazar étket.
Mondjuk a beszerzéséhez, vagy épp haza kell térni egy ír kocsmatúráról vagy az átutazóban levő Gallagher havert megkérni, hogy dobja már ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 20.

Chorizo szivarok

írta: MeSh
Chorizo szivarok

38b60437-e90d-4a67-8c79-c8451602b47d_1.JPEG4 személyre                           
Elkészítés: 40 perc                            
  
200 g chorizo kolbász
2 csomag réteslap
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szelet bacon

4 ek. szójaszósz
1 csomó metélőhagyma
1 ek. dijoni mustár
1 db lime
1 tk. curry
1 tk. korriander
1 tk. cajun 


Ezzel nem füstölöd ki a barátaid és nem megy a tüdődre. Ellenben finom, mennyei az illata és a megfelelő helyre kalandozik a gyomorba. A Whiskeyt is nyugodtan elhagyhatod. Inkább sör legyen behűtve, mert erősen fűszeres és sós lesz a végeredmény.
A chorizo spanyol kolbász, kicsit zsírosabb és eltérőbb fűszerezésű, mint a gyulai vagy a csabai.
Ezen a ponton természetesen a pincéből előszivárgó ősmagyarok, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. jan 02.

Pazar lazacburger

írta: MeSh
Pazar lazacburger

lazacburger.JPEG6-8 személyre                    
Elkészítés: 160 perc                     
 
1 kg. (10 db-os) fagyasztott lazacpogácsa
35 dkg szárított paradicsom
3 dl főzőtejszín

4 gerezd fokhagyma
1 ek. oregáno
Rukkola
Bucihoz:
100 ml tej
100 ml céklalé
2 ek. kristálycukor
20 g élesztő
60 dkg liszt
40 ml étolaj
1 tk. só
1 db tojás
100 ml natúr joghurt

Ennél prímább burgerpartira nem is hívhatnád a vendégeket.
Először is lazac van benne, ami nem mindennapi, és az egyik legfinomabb hús, kerek e világon.
Másodszor, az öntet szárított paradicsomos. Ez páratlanul jó ízkombinációt alkot a halacskával.
Végezetül a buci meg rózsaszín. Ettől lesz kerek a látvány. Ma tuti ezt festené meg van Gogh napraforgók helyett.
Igaz, úgy ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása