Sült zöldségek - sajt fondue
4 személyre
Elkészítés: 60 perc
250 g camembert sajt
250 g teljes kiőrlésű vekni
3 db édesburgonya (közepes)
1 db gömb cukkini (vagy sima)
2 db kaliforniai paprika
8 db gombafej
2 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt oregáno
1 tk. őrölt kakukkfű
friss bazsalikom
friss metélő petrezselyem
Minimális ajánlás zöldségek terén átlagembereknek, heti 10-15 különböző fajta. Ez lenne az ideális mennyiség alsó szintje.
Ezzel az étellel pikk-pakk meg is van egy hétnek a fele.
Ráadásul a színe is szépséges és az ízkavalkád is fenomemális. Elkészíteni meg rém egyszerű.
A zöldségeket kell első körben formára hozni. Vagyis, amit kell és ahogyan kell, azokat megfelelően megpucolni.
Az egységekre vágás rusztikus módon zajlik.
S ha mindegyikkel megvagyok, akkor bedobálom mindet egy tepsibe.
Ezután az olíva olajba belereszelem a fokhagymát és belekeverem az őrölt fűszereket. Valamint egy jó adag sót, ízlés szerint.
Ezzel alaposan átforgatom a zöldségeket és 180 fokos sütőbe beteszem 35 percre.
Kell ez az előpuhulás, mert a sajtnak az 55 perc sok lenne. Neki elég 20 is.
Így amikor eljött az ő ideje, akkor - miután a tetejét leszeltem - beteszem a tepsi közepébe és mehet vissza a sütőbe.
Ha olyan sajtot vettél, ami a végére szétfolyik, az is nagyon rendben van!
Utolsó 10 percre, a rácsokra, a kenyér is mehet rá.
Ezekre mondhatnám, hogy a zöldségeket jól kiegészítik fehérje, zsír és rost fronton, de inkább lássuk be, veszett jó aroma harmóniát képeznek.
Miután lejárt az idő, megkezdhetjük a bélflóránk színesítését.
Vagyis a pirítósokra, gesztus szerint rákenem a puha zöldséget, sajtba mártogatom és elégedett ropogással elfogyasztom az étkezésbe részt vevő társaimmal.
Egy adag tápanyagértéke megközelítőleg:
- Kalória: 601.8 kcal
- Fehérje: 23.9 g
- Szénhidrát: 63.2.8 g
- Zsír: 28.1 g