2025. már 30.

Sült zöldségek - sajt fondue

írta: MeSh
Sült zöldségek - sajt fondue

sult_zoldseg-sajt_fondue.jpg4 személyre
Elkészítés: 60 perc                                                                                                                    
    
250 g  camembert sajt
250 g teljes kiőrlésű vekni
3 db édesburgonya (közepes)
1 db gömb cukkini (vagy sima)
2 db kaliforniai paprika
8 db gombafej
2 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt oregáno
1 tk. őrölt kakukkfű
friss bazsalikom
friss metélő petrezselyem


Minimális ajánlás zöldségek terén átlagembereknek, heti 10-15 különböző fajta. Ez lenne az ideális mennyiség alsó szintje.
Ezzel az étellel pikk-pakk meg is van egy hétnek a fele.
Ráadásul a színe is szépséges és az ízkavalkád is fenomemális. Elkészíteni meg rém egyszerű.
A zöldségeket kell első körben formára hozni. Vagyis, amit kell és ahogyan kell, azokat megfelelően megpucolni.
Az egységekre vágás rusztikus módon zajlik.
S ha mindegyikkel megvagyok, akkor bedobálom mindet egy tepsibe. 
Ezután az olíva olajba belereszelem a fokhagymát és belekeverem az őrölt fűszereket. Valamint egy jó adag sót, ízlés szerint.
Ezzel alaposan átforgatom a zöldségeket és 180 fokos sütőbe beteszem 35 percre.
Kell ez az előpuhulás, mert a sajtnak az 55 perc sok lenne. Neki elég 20 is. 
Így amikor eljött az ő ideje, akkor - miután a tetejét leszeltem - beteszem a tepsi közepébe és mehet vissza a sütőbe.
Ha olyan sajtot vettél, ami a végére szétfolyik, az is nagyon rendben van!
Utolsó 10 percre, a rácsokra, a kenyér is mehet rá.
Ezekre mondhatnám, hogy a zöldségeket jól kiegészítik fehérje, zsír és rost fronton, de inkább lássuk be, veszett jó aroma harmóniát képeznek.
Miután lejárt az idő, megkezdhetjük a bélflóránk színesítését.

Vagyis a pirítósokra, gesztus szerint rákenem a puha zöldséget, sajtba mártogatom és elégedett ropogással elfogyasztom az étkezésbe részt vevő társaimmal.


Egy adag tápanyagértéke megközelítőleg:

  • Kalória: 601.8 kcal
  • Fehérje: 23.9 g
  • Szénhidrát: 63.2.8 g
  • Zsír: 28.1 g
Szólj hozzá