Édesburgonya tekercs
2 személyre
Elkészítés: 40 perc
3 db édesburgonya (közepes)
25 dkg cheddar
200 g vegán gyros
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 ek. szójaszósz
rukkola
petrezselyem
Vidám, könnyű, finom. Alig kell hozzá pár hozzávaló, hogy meglegyen a kellemes falatozás.
Édesburgonya vásárláskor érdemes egy kicsit elidőzni, válogatni, hogy egységes henger formájúak legyenek. Mert hát fel tud venni bármilyen formát. Ám nem átesni a piacos, korosodó hölgy érzésbe és negyed órán keresztül összetapperolni mindet.
Ha ezeket felszeleteltem - gépi segítséggel - kb. 2 mm vastagon, egy sütőpapírra helyezem őket. Úgy hogy átfedésben legyenek és egy nagy négyzetet alkossanak. Majdnem akkorát, mint a papír.
Mehet rá a sajt, reszelve.
Fedje be az egészet, mert ez lesz, ami összefogja majd. Nem kell ragaszkodni a kiírt mennyiséghez, amennyiből kijön.
Előmelegített, légkeveréses, 180 fokos sütőbe teszem 20 percre.
Amíg az aranysárga sajt, aranybarnásabbra pirul, elkészítem a tölteléket.
Elvileg ízlés szerint mehet bele akármi, viszont a Vemondo vegán gyros alap nagyon finom és tökéletesen passzol.
Serpenyőben a szálasra vágott hagymát elkezdem pirítani, majd mehet rá a gyros és a szójaszósz.
5-7 perc forgatás magas hőfokon és készen is van.
Ugyanúgy, mint a sütőben a burgonya.
Most jön egy kis trükkös rész, mert miután kivettem, az egészet, meg kell fordítani. Ez saját háztartásfüggő.
Ha van nagy vágódeszka, akkor azon. Nekem nincs, mert rengeteg helyet foglal és nem vagyok tésztagyúró expert sem.
Így marad a tepsi hátoldala, amire másik sütőpapírt teszek, s azzal ráteszem a sajtos oldalra és egy hirtelen mozzanattal átfordítom az egészet. Ha itt egy laza mozdulattal eldobtad az egészet, aminek azért pici az esélye, kezdődjön a recept újraolvasása.
Hagyom kicsit meghűlni, hogy könnyebben fel tudjam majd hengerelni.
Ezalatt kikeverem a tejfölt. Ami csak annyiból áll, hogy belereszelem a fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet eldolgozom benne. Done.
Minden előkészülettel megvagyunk, jöhet az összeállítás.
Megkenem vastagon az aljának felét tejföllel és ráhordom a gyrost. Majd rálapátolok egy vagon rukkolát, mert színharmónia mellett nagyon finom és az ízkombó is tökéletes.
A feltekerés klasszikus szőnyeg módszerrel történik. Áthajtom az egészet önmagán egyszer, kicsit összenyomom, majd addig tekerem, amíg a végéig elérek.
A könnyed felszeletelés érdekében érdemes még egy cseppet várni.
Mivel éhesek vagyunk és nem eszünk mást mellé, így romantikus párosként fogyasztjuk el a szeleteket.
S ha maradt a tejfölből, akkor abba tunkolni ér.
Egy adag - most az egész fele - megközelítőleg:
- Kalória: 676.2 kcal
- Fehérje: 24.1 g
- Szénhidrát: 50.4 g
- Zsír: 39 g