Vegán Cubano szendvics
2 személyre
Elkészítés: 35 perc
2 db 25 cm-es baguette
225 g jackfruit (1 konzerv nettója)
2 db nagy narancs
1 db lime
100 g füstölt tofu
5 szelet vegán felvágott (Viodeli)
5 szelet vegán sajt (Vemondo armonatic)
7 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
1 ek. őrölt kakukkfű
1 ek. őrölt oregánó
1 ek. őrölt kömény
1 tk. só
1 tk. bors
2 ek. szójaszósz
Dijoni mustár
Csemege uborka
Folyékony füst
Nagyon finom falatozni való, nővényi alapú változata.
A cubano szendvics egyik kulcsfontosságú összetevője most jackfruit lesz.
A kubai stílus onnan jön, hogy hagyományosan "mojo" nevű páccal ízesítik, amelyben a narancslé, fokhagyma, kömény és oregánó fontos összetevők. Ez a páclé adhat egy jellegzetes, citrusos ízt, amely aztán a szendvics ízvilágát is befolyásolja.
Ezt előző este kell megcsinálni célszerűen. Ám mivel vegán az alapanyag, pár óra is bőven megteszi. Milyen csodás érv az időspórolás a mentes étkezés mellett.
Egy - minden háztartásban megtalálható, Ikea-s tárolódobozba - belefacsarom a narancslevet és a lime levét. A fokhagymát apróra vágom és a fűszerekkel együtt beleszóróm. Valamint a szójaszószt is odalöttyintem.
Végezetül az alaposan lecsepegtetett jackfruit is megy a társasághoz.
Folyékony füstből pár csepp vagy szisszentés hozzá (attól függ milyen az adagolófejed) és már mehet is félre a felhasználás pillanatáig.
Amikor ez eljön, akkor még a serpenyőben gyorsan lepirítom a szeletekre vágott tofukat előtte.
Ha megvan és kiemeltem, akkor ugyanitt elkezdem lepirítani a dobozkámból kiemelt jackfruit-ot.
Egyelőre a lé nélkül. Hagy tudjon alaposan átsülni és pirulni is.
Ha rázúdítottam kb. 7-10 perc elteltével a doboz tartalmát, akkor azzal addig redukálom amíg szeretném.
Attól függően, hogy mennyire óhajtom szárazon vagy zaftosabban vagy vagyok türelmetlen vagy korog hangosan a hasam.
Ha kész, csak félrehúzom.
Előkészülni e mellett nem nagyon kellett, a szendvics rétegezett hozzávalóinak kikészítésén kívül.
Jöhet is az összeállítás.
A baguette alsó részét megkenem mustárral. Majd arra helyezem a felvágottat, rá a tofut és arra a sajtot.
Ezek tetején ágyazok meg a csíkokra szelt uborkákból.
Majd legvégül pakolom rá a jack-es részt. Azért is jó, hogy ez van a tetején, mert amikor majd összenyomódik az egész akkor nem kifelé fog csusszanni a cucc, hanem a felső-belső felé.
S ahogy prognosztizáltuk, jöhet is a végső lépés, a összesütéses lapítás.
Ha van szendvicssütő géped, akkor nemes egyszerűséggel abban.
Ha nincsen, akkor egy nagyalakú serpenyőben, kevés olívaolajra téve, egy nagy lábossal lenyomva.
Zseniálisan finoman roppan minden falat. Amit egy kis sült burgonya és kikevert szósz tehet még fenségesebbé.
Egy szendvics tápanyagértéke megközelítőleg:
- Kalória: 607.68 kcal
- Fehérje: 20.16 g
- Szénhidrát: 92.75 g
- Zsír: 15.77 g