2025. júl 13.

Sprágás-aszaltparadicsomos pite

írta: MeSh
Sprágás-aszaltparadicsomos pite

spragas-aszaltparadicsomos_pite.jpg4  személyre
Elkészítés: 40 perc                                                                                                                             
    
250 g leveles tészta
10-12 db spárga
1 marék aszalt paradicsom
2 közepes krumpli
200 ml főzőtejszín
50 g cheddar
50 g gouda
3 tojás

1 tk. őrölt majoránna
1 tk. bors
1 tk. só


Ránézésre egyszerűen gyönyörű. Az hogy finom is, csak hab a tortán. Vagyis spárga és paradicsom a pitén.
A spárgaszezon vége felé, már az ára nem fog szerencsére földhöz vágni.
Ez a zöldség olyan sok egészségügyi előnnyel bír, hogy felsorolni most sok lenne.
Aszalt paradicsom terén is érdemes odafigyelni, mert nagyon széles a paletta, így ha rátalálunk egy jó forrásra, az aranyat ér.
Először, két kisebb lábosban felteszek sós vizeket. Egyikbe mehet bele a krumpli összevágva. A másikba meg majd forrás után, amikor eléri lobogó állapotát (nemzeti őrülteknek jelezném, ez nem zászlót jelent) helyezem bele a spárgákat.
Úgy, hogy az alsó, fás részétől megszabadulok.
A krumpli 10-12 perc alatt elég puhára fő közepes lángon.
A spárga meg 3-5 perc alatt megfelelőre puhul. Amiket át is emelek majd rögtön hideg vízbe.
Míg ezek a folyamatok zajlanak a sütő előmelegszik.
A leveles tésztát méretre szabom, behelyezem a formába és a 180 fokos sütőben 10 percig elősütöm. Nem flancolok és nyomkodom le mindenféle babokkal, csak kicsit megszurkálom. Nem baj ha megemelkedik és pufi lesz az oldala. Szép és crispy.
Jöhet a pite tölteléke.
Egyszerűen összetöröm a krumplit és alaposan belenyomkodom a lereszelt sajtokat. Ha elég egyenletes, akkor mehet bele a tejszín és a tojás. Valamint a fűszerek.
Remek krémes állagot kaptam. Nem túl híg és nem túl szilárd. Ha valamelyik irányba mégis eltolódott volna, akkor ellenőrizni kell, hogy beletettem-e mindent vajon.
Beleöntöm ezt a pazar egyveleget a tésztába.
Ezután művészien elhelyezem benne spárgákat és a  paradicsomokat. Vagyis nem én, mert szerencsémre a feleségem ehhez sokkal jobban ért, nekem sosem lesz olyan kifejlett szépérzékem mint neki.
Nem maradt más hátra, mehet vissza a sütőbe, amíg készen nem lesz.
Ez 10-20 perc között bárhol lehet, attól függően mennyire szeretjük sülten.

A csodás végeredményt egyenletes cikkek formájában tálalom némi hűlés után. Nem csak azért, hogy égési sérüléseket elkerüljem, hanem mert így finomabb is. 

Szólj hozzá