2025. ápr 13.

Töltött gömbcukkini

írta: MeSh
Töltött gömbcukkini

gombcukkini01.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                                
    
4 db gömbcukkini
200 g csiperkegomba
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 tk. szójaszósz
1 db zöldség leveskocka
reszelt füstölt sajt

A gömbcukkini jópofa kis péntanque golyónak néz ki. Pompás kis darabok.
Emellett enyhén édesebb, aromásabb, mint hosszúkás testvére. Íze egy picit intenzívebb lehet. Húsosabb, tömörebb szerkezetű, különösen a héj közelében, ez azt is jelenti, hogy sütve, töltve jól tartja az alakját.
Miután kiszedtem a belsejét, apróra darabolom. S ezt teszem a gombával is.
A hagymákat apróra vágom és kevés olajon elkezdtem pirítani egy serpenyőben.
Pár perc után mehet is bele darabolt szekció.
Hirtelen soknak tűnhet a mennyiség, ám szépen levet fog az egész ereszteni és összemegy. Majdnem olyan trükkösen, mint a spenót.
Ha ez megtörtént, beledobom a kockát és löttyintem a szójaszószt.
Ízesítés done.
Addig forgatom az egészet, míg jelentősen el nem fő a leve.
Ezalatt a sütő pont előmelegedett és az enyhén sózott, olajjal átmasszírozott cukkinik is elősültek 5-7 percig. Igen, ez volt a második mozzanata a kivájás után, csak elfelejtettem volt jelezni.
A serpenyő tartalmát egy tálban összekeverem a sajttal.
Azért nem a tetejére teszem, mert így többet tudok beletenni, intenzívebb lesz az ízhatás és nem folyik le a tetejéről. Lenne még érvem, de a professzor mindig azt mondta, hogy 3 jól megválasztott argumentum elég.
A 200 fokos sütőbe visszakerülnek a golyók és kb. 15 perc alatt készen is vannak.
Ez pont elég arra, hogy karikára vágott sárga krumplit pirítsak hozzá, ami fantasztikusan kiegészíti majd.

Minden kész, mindenki megkapja a magáét. No persze nem hajítva mint francia játékot. Viszont a szabadban fogyasztani ér.

Szólj hozzá