Chili sin carne
4 személyre
Elkészítés: 50 perc
240 g vörösbab (1 konzerv nettója)
140 g csemege kukorica
400 g darabos paradicsom konzerv
2 fej lilahagyma
8 gerezd fokhagyma
2 db kápia paprika
1 db kis chili paprika
2 szár zeller (angol)
1 csésze bulgur
5 dl zöldség alaplé
1 ek. őrölt oregánó
1 ek. őrölt római kömény
1 ek. őrölt madras curry (érős)
1 tk. chili pehely
1 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
1 tk. őrölt füstölt pirospaprika
1 tk. őrölt koriander
1 tk. bors
1 tk. só
2 ek. szójaszósz
Amit mi csak csilisbabnak hívunk, lenne az alap. Legtöbbször a magyar így emlegeti a chili con carne-t.
Aminek az eredeti változatában nincs is valójában bab.
Valamint most nem con carne vagyunk hanem sin carne. Mert a bulgur lesz a finom töltőtömeg.
Így ha már nagyon bele akarok menni, akkor az ételt úgy kellene nevezni, hogy chili con bulgur.
Nade nem okfejteni, főzni kell. Imádatosan finom lesz.
A hagymákat apróra vágom. Majd kevés olajon pirítani kezdem.
Amint végeztem a paprika és a zellerszár kockázásával, azokat is melléteszem.
Alaposan átforgatom és hagyom, hogy puhuljanak és vegyüljenek.
Ezt a wellnesst egészen negyed órán át engedélyezem.
Az utolsó három percben mehet hozzá az összes fűszer. Amiknek isteni az együttes illata. Ha itt könnybe lábad a szemem a csípősségtől (amihez pluszban, okosan fölé is hajoltam a serpenyőnek), akkor mosolyogva nyugtatom magam, hogy jó munkát végeztem.
Őrült csípősségtől amúgy nem kell tartani, mert a többi hozzávaló össztérfogata lazítani fogja a kellő mértékig.
Miután letelt az idő, a paradicsomkonzerv tartalmát rálapátolom és felöntöm az alaplevemmel, szójaszósszal.
Átforgatás után belekverem a kukoricát és a babot is.
Már csak a sincarne conbulgur-om hiányzik hozzá.
Ha ez is bekerült a serpenyőbe, alaposan eloszlatom, s lefedem.
Az első rottyanás után, visszaveszem a hőfokot közepesre és 15-20 percig hagyom, hogy megfőjön benne minden.
Mikor kész van és leemelem a fedőt, gyönyörű a látvány és kicsit sajnálom is , hogy 4 felé kell szétosztanom.
Ám mivel szeretem a vendégeim, így mindenki kap a remek egytál fogásból.
Plusz hegyes paprika, vegföl, kenyér, tortilla engedélyezett mindenkinek, ahogy még szeretné.
Egy adag tápanyagértéke megközelítőleg:
- Kalória: 374.5 kcal
- Fehérje: 14.4 g
- Szénhidrát: 76.7 g
- Zsír: 4.4 g