2025. jan 25.

Paprika krémleves

írta: MeSh
Paprika krémleves

paprika_kremlaves.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc 


80 dkg kápia paprika

1 szál póréhagyma
1 fej fokhagyma
1 közepes burgonya
1 közepes sárgarépa
friss bazsalikom, rozmaring
1 liter zöldségalaplé
200 ml zab főzőkrém
2 ek. sörélesztőpehely
1. tk. massala
folyékony füst
só,bors

A krémlevesek előnye, hogy tartalmasak, könnyű elfogyasztani őket és az emésztést csak annyira terhelik meg, mint hópehely a fa lombkorona tetejét.
A paprikát kicsumázom, a póréhagyma zöld, fás részét levágom, a burgonyát és a répát megpucolom.
Majd ezeket egy tepsibe helyezem a fokhagymával együtt.
Meglocsolom egy adag olíva olajjal és átforgatom. Ez egyéni. Egyes séfeknél a leheletnyi só is egy fél bödön. Biztos nagy a tüdejük.
Hamár só, akkor azzal is megszóróm.
A sütőben, légkeverés mellett, 200 fokon 30 percet hagyom, hogy megpiruljon.
Ha készen van, akkor a paprikák héját leapplikálom. Csak annyira szoktam, hogy a megfeketedett részeket leszedem. Teljesen feleslegesnek tartom leszenvedni mindenhol, a turmixban úgyis bedarálódik.
Mindent egy lábasba teszek és felöntöm az alaplével és a főzőkrémmel.
Mehetnek bele a fűszerek is.
Majd az egészet a botmixerrel olyan simára turmixolom, ameddig a türelmem tart.
Ha ezzel megvagyok, akkor visszateszem a platnira, hogy összefőzzem az egészet 5-10 perc alatt.
A sörélesztőpehely és a folyékony füst most kerül bele.
Amíg ez a művelet történik, egy olívaolajjal (leheletnyi of course) meglocsolt serpenyőben barna, magos kenyeret pirítok. Extravagáns módon lehet sajtot is bugyogtatni s díszítésnek megformálni. Bár ekkor elveszti vegán jellegét.

Szervírozás után, falatozás közben jövök rá megint, hogy mennyire isteni a paprika íze.


Egy adag tápanyagértéke megközelítőleg:

  • Kalória: 225.84 kcal
  • Fehérje: 6.53 g
  • Szénhidrát: 40.18 g
  • Zsír: 7.17 g
Szólj hozzá