2023. ápr 13.

Sütőtökös rizs és fehérbab ragu

írta: MeSh
Sütőtökös rizs és fehérbab ragu

edesburgonyas_rizs_es_feherbab_ragu.jpg6 személyre
Elkészítés: 50 perc 


Rizs:
8 dl víz
1 dl kókusztej 17-19%
1 csokor (8g) kakukkfű
400 g hegyes káposzta (vagy fejes)
400 g sütőtök (vagy édesburgonya)
4 szál újhagyma
450 g basmati rizs
4 db szegfűbors (vagy borókabogyó)
1 scotch bonnet chili paprika 
1 ek. kurkuma
Ragu:
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
200 g okra (vagy zöldbab)
300 g koktélparadicsom
700 g cannellini fehérbab

Jamaicai ihletésű, nem mindennapi (nálunk) stílusos étel. Több ponton helyettesíthető, de úgy is szinte ugyanazt a telített, fantasztikus hatást éri el.
Maga a rizs olyan gazdag lesz, hogy fényévekre van a klasszikus, csak magában felteszem főni, megszokottól.
A víz alákapcsolásával kezdek és hozzáöntöm a kókusztejet (ami megmarad a konzervben, azt leveshez használom majd fel). Ettől máris krémesebb lesz.
Majd belehelyezem a paprikát. A scotch bonnet csípős, de gyümölcsös ízvilággal rendelkezik. Egyben teszem bele, mert nem szeretném, hogy kiengedje a teljes erejét - a szellem a palackban marad.
Kakukkfüvet lecsippentem a kertből, megmosom és beledobom azt is.
Ezután a négybe vágott újhagyma következik. Ám előtte alaposan megtöröm. Azaz tenyéréllel meglapogatom.
Jöhet a tök is. Pucolás és kis kockára vágás után ezt is a lébe helyezem. Ki fogja engedni a szép narancssárga színét, de rásegítek a kurkumával is.
Még a szeletelt káposzta van hátra a rizs előtt.
Valamint egy evőkanál só és bors.
10 percig hagyom az egészet párolódni.
A basmati rizs hosszú szemű, illatos és nem ragacsos, őshazája a Himalája. Ez már önmagában olyan jól hangzik, hogy reklámszöveget sem kell írni hozzá.
Kimosom belőle a keményítő nagy részét és mehet a lébe.
Óvatosan átforgatom, mert továbbra is a helyén szeretném tartani a szellemet a paprikában.
Közepes fokozaton 12 percig főzöm a rizzsel együtt.
Ezalatt elkészítem a ragut.
Serpenyőben, kevés olívaolajon elkezdem pirítani a szeletekre vágott fokhagymát.
Hozzáadom az elnagyoltan vágott vöröshagymát is.
Majd következik a paradicsom, egyszerűen csak kettévágva.
Az okrákat is csak félbe elég vágni. Ha nincsen ilyen, hagyományos, karibi alapanyag a piacon - aminek megvan a valószínűsége - akkor zöldbabbal dolgozom tovább.
Jó alaposan átforgatom az egész ragut és lefedem. 7-8 perc után szépen megfő benne minden, kellően puhára.
Ezután jöhet a szép, formás fehérbab, amely azért is jó, mert magába szívja az ízeket hamarjában.
Ezzel is átforgatom és meg is vagyok.
Minden elkészült.
Illatok és színek csodálatos kavalkádja hever előttem.
(SB a tálalás előtt kikerül és szétnyomkodva felkínálásra kerül a csípőst kedvelőknek addicionálisan)
 
Mivel ennél már csak egy dolog nagyszerűbb, s az az ízek sokasága, ami minden villával csak fokozódik, neki is látunk az étek elfogyasztásnak.

Szólj hozzá