2025. ápr 06.

Fekete lencse dahl kurkumás rizzsel

írta: MeSh
Fekete lencse dahl kurkumás rizzsel

feketelencse.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                       
    
300 g beluga lencse
400 g darabos paradicsomszósz
165 ml kókusztej (17-19%)
450 ml zöldség alaplé
100 g bébispenót
5 gerezd fokhagyma
1 fej vörös hagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. őrölt tandoori massala
1 ek. őrölt madras curry
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt koriander
1 ek. só
1 tk. bors

Ha túllépünk a, Szilveszterkor a bőséges pénzáradat miatt együnk klasszikus barna lencsét kategórián, és tágítjuk az ismereteinek, akkor igazán jó élményekben lehet részünk.
A dahl-okhoz leggyakrabban vörös lencsét használnak, mert szétesik és krémesebb lesz. Viszont a feketében magasabb a vas-, fehérje- és antioxidáns-tartalom. 
S mivel ma vasember napot tartunk, a sok spenót is indokolt. Már csak tökmag kellene.
A lencsét, ami gyönyörű fekete, átmosom és lecsepegtetem.
Egy nagy serpenyőt előveszek és egy-két kanál olíva olajon megpirítom az apróra vágott hagymákat. S a gyömbért belereszelem.
Itt adom hozzá az összes fűszert egyszerre a legelején, mert a forró olaj azonnal kiszedi a legintenzívebb aromáikat. 
Azért nem szabad túlzásba sem esni és egy-két perc után felöntöm az alaplével.
Ezek után jöhet a lencse, a paradicsom és a kókusztej is.
Jó alaposan átkeverem és ráteszem a fedőt.
Egy forráspont várás után, leveszem a hőfokot alacsonyra és 20 perc múlva meg is vagyunk.
Már csak annyi a dolgom, hogy egy jó feketekávé mellett összeaprítsam a spenótleveleket.
Tudjuk, hogy rengetegnek tűnik, de hő hatására szinte úgy eltűnik, mint macska a lopott sajttal.
5 perccel a vége előtt forgatom át benne.
Ezzel párhuzamosan odateszem a rizst. Hogy a szép mélysárga színt felvegye, ide megy a kurkuma.
Elképzelhetően már véletlenségből a dahl-ban landolt, no para. Olyan fűszer, hogy jöhet belőle a mennyiség és ide mehet megint egy kanállal.
Ha jól időzítettem, akkor a platni lapja ugyanakkor csipog mind a kettő alatt.

Miután hagytam hűlni keveset, nem csak a szemünkkel a szánkkal is jól lakunk.

 

Egy adag tápanyagértéke megközelítőleg:
(250g rizs & 350g dahl)

  • Kalória: 548 kcal
  • Fehérje: 16.1 g
  • Szénhidrát: 95.2 g
  • Zsír: 10.6 g
Szólj hozzá