2025. feb 09.

Vegán krumplileves pirított/paprikás tofuval

írta: MeSh
Vegán krumplileves pirított/paprikás tofuval

vegan_krumplileves02.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc 


50 dkg sárga burgonya

2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 szál angol zeller
200 ml zab főzőkrém
300 ml zabtej
400 ml zöldségalaplé
5 dkg növényi margarin
1 nagy marék vegán sajt
1 ek. liszt (púpos)
2 ek. sörélesztőpehely
1 ek. kurkuma
1 tk. őrölt pirosparika
1 tk. őrölt feketebors
1 tk. őrölt szerencsendió
1 tk. őrölt gyömbér
marék snidling
Tofuhoz:
200 gr füstölt tofu
1 ek őrölt pirospaprika
1 ek. szójaszósz
1 tk. agave szirup
2 ek. sűrített paradicsompüré


Amint megláttam ezt egy internetes platformon, annyira összefutott a nyál a számban, hogy rögtön indulnom is kellett a hiányzó alapanyagokért a boltba.
S jól is tettem, mert pompás lett.
Egy lábosban a margarinon megdinsztelem az apróra vágott hagymákat és a zellert. Amíg ez a fázis megy, addig kényelmesen összevágom apró kockákra a tofut és miniatűrre a snidlinget, hogy majd ezzel ne menjen el pluszban az idő.
Hiába, a menedzser létből is lehet valamit hasznosítani az életben.
Kellő dinsztelődés után elkeverem benne alaposan a lisztet és az összes fűszert. Itt már felsejlik, hogy miért is lesz annyira szép, mélysárga a végén.
Következő lépésben landolnak a folyadékok a lábosban. A főzőkrém, zabtej és alaplé.
Felkapcsolom maximális fokozatra és amikor elkezd fortyogni (ezt a szót utoljára Hókuszpók vonatkozásában hallottam) hozzáteszem a felkockázott krumplit.
Alaposan elkeverem és közepes fokozaton, fedő alatt 12-15 perc alatt puhára főzöm.
Ezalatt újabb menedzser lépésként egy serpenyőben olíva olajon elkezdem lepirítani a tofut. 
Pár perc elteltével hozzáadom a pirospaprikát, az agavét, a paradicsompürét és a szójaszószt.
Addig pirítom ameddig jónak látom, vagy orral érzékelem.
S láss csodát, pont letelt a krumplinak is az ideje.
Ezért most mehet hozzá a sörélesztőpehely és a sajt, sűrítésképpen.
Ezekkel addig forgatom, amíg teljesen egyé nem válnak a többiekkel.
Megfelelően krémes lett a végeredményem, ami alig várja, hogy öblös tányérokban szervírozzam.

Ezt meg is teszem, s ráadásként pirított kovászos kenyeret tunkolok bele, amit elrejtve, szintén valamelyik manaher  fázisban készítettem menet közben.



Egy tál tápanyagértéke megközelítőleg:

  • Kalória: 513.1 kcal
  • Fehérje: 16.1 g
  • Szénhidrát: 51.8 g
  • Zsír: 26.8 g
Szólj hozzá