2022. feb 16.

Pasta alla Norma

írta: MeSh
Pasta alla Norma

pasta_alla_norma.jpg2 személyre                                                     
Elkészítés: 40 perc                                                      
    
200 gr tészta
1 nagy padlizsán
2-4 gerezd fokhagyma
400 ml paradicsomszósz
8 friss bazsalikomlevél
2 ek. ricotta
5 dkg parmezán
só, bors, olívaolaj

A padlizsános tészta. Nem a fordítás miatt, mert semmi köz hozzá. S eképpen a szabványosra (norme) sem hajaz.
Ennek az egyszerű és finom ételnek a neve Vincenzo Bellini „Norma” című operája előtt tiszteleg.
A paradicsomszezonban a friss paradicsom a legjobb választás. De ahogy a Szicíliaiak sem várják ezt mindig meg, úgy előre gyártott egységekben megvásárolható, jó minőségű szósz is választható.
Padlizsán tekintetében sem kell követni normákat. Én kockákra vágom, mert úgy szeretem.
S nem hajítom bele egy jó nagy adag, forró olajba kisülni, hogy utána azzal kelljen vacakolni, hogy mitévő legyek vele. Hanem serpenyőben olívaolajon szépen megpirítom, épp oly barnára, mint a dél-olasz nap engem. Csak ahhoz minimum kéthetes szabadságot kell kivennem. 
Alaposan megsózóm és félreteszem.
Közben felteszem a vizet főni a tésztának. Jellemzően ez rövid tésztából készül, de én a  spagettivel jobban ki vagyok békülve. Mellesleg sokkal kellemesebben le tudom fröcskölni magam szósszal evés közben.
A tészta főzése a klasszikus módon történik.
A paradicsomszósz elkészítése a fokhagymákkal kezdődik. Összetörve a serpenyőbe teszem és megfuttatom olívaolajon.
Ez hamar megvan és mehet bele a paradicsomszósz és a bazsalikomlevél meg a ricotta, amitől krémesebb lesz.
15 perc elég neki. Ha kész, eldönthetjük, hogy turmixolunk egyet rajta vagy sem.
Vagy sem és sózóm, borsozom.
Igazából nem is marad más hátra minthogy a parmezán sajtot ráreszelve élvezzem az egészet.

Amilyen egyszerű és gyors volt az elkészítés, annyira mennyei az íze.

Szólj hozzá