2020. jún 10.

Gombás-spenótos-sonkás quesadilla tavaszi salátával

írta: MeSh
Gombás-spenótos-sonkás quesadilla tavaszi salátával

d861d6fd-2032-4fd2-8b6c-cc1224a0d2cf.JPEG4 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
8 kukorica tortilla lap
20 dkg gomba
200 g spenót
20 dkg fekete erdei sonka
sok-sok reszelt vegyes sajt
2 gerezd fokhagyma
3 féle kaliforniai paprika
2 nagy paradicsom
1 marék snidling
olívaolja
só, bors

Továbbra is nagy kedvenc. Könnyen elkészíthető és számtalan variációban tálalható. Nálam már rég kigolyózta a pizzát is.
Olyat készítek, ahol azért összhang van az összetevők között. Kellemesen keverednek az ízek.
Csinálhatsz nyugodtan csak húsosat is a teljes Brehm határozó alapján, ha akkora macsó vagy, mint a Himalája.
Egy nagy serpenyőben, ami nagyobb átmérőjű, mint a tortilla lap (mert később, ebben csinálom az egészet, s teljesen felesleges annyi edényt koszolni), megpirítom a gombát, a sonkát és megfonnyasztom a spenótot. Némi só is mehet bele.
Ennek ennyi előkészület elég is.
Fogok egy tortilla lapot és meghintem sajttal. Sok sajttal, azaz a quesoval. Vegyesen. Mert úgy a legjobb.
Erre ráhalmozom a "tölteléket". S még egy sajtréteget.
Arra azért odafigyelek, hogy a széleitől kicsit beljebb legyek, hogy amikor jó masszívan lenyomkodom, ne peregjen ki belőle minden. Plusz, sütés közben sem fog kifolyni az egész.
Ha mindet előkészítettem, indulhat a móka. 
A serpenyő kitakarítása egy klasszikus Szilvia papírtörlővel meg is van. Mr. Himalája gondolom erre a hús-vér megfelelőjét használja.
Kevés olíva olajat szétkenek rajta ecsettel, egyenletesen. Hőfokot nem kell maximumra kapcsolni, elég a 7-es. (9-es osztásun persze. Ha gallyakkal tüzelsz, dobjál el 4,5-et a 20-ból)
Majd ráemelem az egyik tortillat, Finoman, nem úgy behajítva.
Két percnél több nem kell neki, hogy megpiruljon és a sajt olvadni kezdjen és fordítani lehessen. De alá-alá lehet kukkantani szedőlapáttal.
A fordítás nagyon egyszerű. Felülről belehelyezek egy tányért. Ha nem sok hely van, akkor becsúsztatom a lapát segítségével. Véletlenül sem ejtegetem be gyors, hirtelen mozdulattal, hátha szétpattan és nemcsak az ételt, de lehet, hogy a látásom is bukhatom.
Odanyomom, megemelem, megfordítom együtt. Cucc a tányéron marad, amit megfelelő oldallal visszacsúsztatok a serpenyőbe és készre sütök.
Ki is ezzel a módszerrel veszem. Majd mind egyes adag előtt kenek egy kis olajat a serpenyőbe.
Ha mindegyikkel készen vagyok, akkor négyfelé vágás után lehet is szervírozni.
Mert a salátát már korábban elkészítettem, hogy ne hűljön ki.
Amit egyszerűen úgy tettem, meg, hogy minden zöldséget összevágtam apróra (a paradicsomot héj nélkül) és egy tálban összekevertem az olajjal, sóval és borssal.
Rettentő jól kiegészíti a quesadillákat.

Füttyentek is a gyermekeknek, akik már alig várják, hogy rárepülhessenek és "fújsaláta" felkiáltással tejfölt kenjenek rá.



Szólj hozzá