2025. máj 17.

Ciprus wrap

írta: MeSh
Ciprus wrap

cekla_wrap.jpg4 személyre
Elkészítés: 60 perc                                                                                                                             
    
6 szelet céklás tortilla
20 dkg gomba
30 dkg vegán gyros
231 fej lilahagyma
20 dkg koktélparadicsom
1 db sárga kaliforniai paprika
1 db padlizsán
1 szál póréhagyma
2+1 gerezd fokhagyma
2 dl vegföl
2 ek. olívaolaj
1 tk. őrölt oregáno
1 tk. őrölt kakukkfű
1 tk. őrölt bazsalikom
1 ek. friss kapor
bébispenót
só, bors


Tökéletesen megfelelünk a wrap alapkövetelményinek - tortillába lesz tekerve, töltelék változatos és ízletes, melegen, de akár hidegen is fogyasztható  és könnyen kézbe fogható, hordozható - ezért máris nekikezdek.
Első körben mindent előkészítek, hogy elkerüljem a káoszt.
Esetleg éppen nincsen kéznél vegán gyros, akkor elhagyható. E nélkül is remekül dús az töltet. Ez csak egy olyan extra, ami még jobban domborít rajta.
Ám, ha Lidül barátunk éppen nem pacsizott a héten Vemondoékkal, akkor kimarad.
Összevágom azokat a hozzávalókat, amiket nem fogok hőkezelni. Azaz a koktélparadicsomot apróra, kaliforniai paprikát és egy lilahagymát vékony szálakra.
Ezeket egy-egy kis tálban félreteszem a spenótlevelekkel együtt.
Majd előkapom a serpenyőt és kevés olíva olajon, a szeletekre vágott padlizsánokat mind a két oldalon enyhén lepirítom. Egy-egy forgatás közben alaposan sózom.
Ha ezzel megvagyok, akkor mehet a helyére két apróra vágott lilahagyma, póréhagyma és a gomba.
Miután pici levet eresztett a gomba beleszórom a fűszereket. Áber nicht die kapor. Az a kenegetőbe megy.
Itt jön a vegán gyros beemelésének pillanata is, ha volt L-V meeting.
Az egészet addig tartom a hőn, amíg a legtöbb levet bele tudom redukálni. Hiszen nem szeretném majd, ha evés közben folyna, tocsogna a wrap.
Ha készen van, félreteszem a többi hozzávaló mellé.
S már csak a vegföl, egy reszelt fokhagyma, kapor és só összekeverése van hátra, hogy minden meglegyen.
Az összeállítás előtt a torillakat, mind a két oldalon kicsit pirítom, de csak annyira, hogy még rugalmas maradjon. Különben nem feltekerés lesz, hanem darabolós gurigatás.
Céklás tortilla azért is jó, mert egyszerűen gyönyörű színe van, ha ránézel, a testedben azonnal megindulnak az evést szorgalmazó reakciók.
Mielőtt a lökéshullámokból latin tánc kerekedik, kiterítek egyet. Megkenem a kenegetővel. Ráfektetek padlizsán szelet és spenót levelet. Majd ráhalmozom a gombás tölteléket. S a végén jöhetnek a nyers, friss ropogósok. Majd feltekerem, természetesen wrap tekerési mozdulatokkal.
Miután mindegyiket elkészítettem jöhet a tálalás, mert már menet közben is rájár az éhes sereg.
Mini sárga krumpliból nem csak azért érdemes steakburit készíteni, mert a tányéron fel lehet építeni Ciprus tengerparti köveire emlékeztető domborulatot, hanem mert mesésen kiegészíti a wrapot, ami ízvilágában lett a kis szigethez közeli.

S ahogy szedem ki, ugyanolyan gyorsasággal tűnnek el vele a delikvensek, hogy elfogyasszák.

Egy wrap tápanyagértéke megközelítőleg:

  • Kalória: 374 kcal
  • Fehérje: 16.8 g
  • Szénhidrát: 36.9 g
  • Zsír: 15.9 g

 

Szólj hozzá