Zöldséges bableves
4 személyre
Elkészítés: 55 perc
40 dkg tarkabab
2 nagy sárgarépa
2 nagy fehérrépa
1/4 zeller
1 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
4 db koktél paradicsom
2 tk őrölt pirospaprika
1/2 tk őrölt kömény
2 ek liszt
2 liter zöldség alaplé
só, bors, majoránna
Természetesen a babok beáztatásával kezdődik az egész művelet. Ezt előző este célszerű megtenni. 6-8 óra meg sem kottyan neki. Sőt alapjában véve ennyi nélkül nem is érdemes nekivágni.
De ezt nem írjuk bele az elkészítési időbe általában, had eszméljünk későn és tegyük át egy nappal későbbre.
A répákat és a zellert pucolás után felaprítom, könnyen abszolválható méretre, hogy majd csak bele kelljen dobni , amikor eljön az ideje.
A hagymákat, amik szintén apróra lettek már szeletelve, megdinsztelem és ráhintem a pirospaprikát, köményt s a lisztet.
Ezekkel 2 percig pirítom és felöntöm az alaplével. Ha az nincs, akkor a matematikai egyenlet úgy is kinézhet, hogy alaplé egyenlő víz plusz zöldségkocka.
A só, bors, majoránna mellett még a paradicsomot és beleteszem.
S kettő perc forralt állapot után leturmixolom az egészet.
Ebbe a szép, egységes állagú folyadékba most mehetnek bele a korábban összevágott zöldségek.
Amik önálló, 20 perces fövés után osztoznak a helyen a babbal.
Ezután már csak 15 percet kell még várni, hogy elkészüljek.
Kitálalom a remek, külső időjárástól független hangulathoz illő ebédet. Igény esetén nagy szelet kenyerekkel mártogatva elfogyasztjuk, az igény szerint válogatott társasággal.