Savanyú káposztás vöröslencse leves
4 személyre
Elkészítés: 50 perc
500 g savanyú káposzta
400 g vöröslencse
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 közepes burgonya
4 babérlevél
friss zsálya, kakukkfű, oregánó
1 tk őrölt kömény
2 tk. pirospaprika
2 liter zöldségalaplé
folyékony füst
só,bors
Mivel élethelyzetileg előnyt élvezek vecsési lakosként, így az első mozzanat, hogy hazaviszem a káposztát a piacról.
Majd annyira mosom át, amennyire szeretném, hogy savanyú maradjon. Tehát alig, mert szeretjük, ha a fanyar ízből is érezni a végén.
A lábosban kevés olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymákat. Lehet szálasra is, ha azt akarod, hogy észrevétlenül el tudjon vegyülni a káposzták között. Megrögzött ügynököknek javallott, terápiás jelleggel.
Mehet rá a lecsepegtetett káposzta, alapos sózás és borsozás után.
Ezzel együtt is pirítom kb. 3 percig, majd elkeverem benne a paprikát, a köményt és a babérleveleket.
Felöntöm az alaplével. Folyékony füstből is csepegtetek bele. Ettől nem kell félni. A tanácsolt 2-3 csepp szerintem semmit nem ér, így a kezemnek lesz a kupakjától csak olyan illata, mint a frissen égetett nádtetőnek. Szóval bátran mehet bele.
Miután beleszórtam a maradék fűszert, 15-20 percig főzőm, mielőtt a krumpli és a lencse következik.
Az előbbit kockákra vágom, az utóbbit átmosom és lecsepegtetem.
Ha ezek is hozzá lettek adva a leveshez, akkor már minden jóság benne van, ami egy kiadós, egytál étkezéshez kell.
Akkor van kész, ha meg is puhultak.
Klasszikus módon kenyérrel - nem klasszikusan pirítva azt - kanalazzuk. A tejföl sem maradhat el - ami vegföl, hamár minden növényi. Bon appétit!