2024. jan 20.

Kulajda

írta: MeSh
Kulajda

img_0954.jpg8 személyre
Elkészítés: 50 perc 


250 gr csiperke gomba
350 gr vegyes erdei gombák (vargánya, laska, őzláb, róka)
3 nagy burgonya
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 l zöldségalaplé
150 gr vaj

400 ml tejszín
4 ek. fehérborecet
2 ek. liszt
1,5 dl tejföl
2 csokor kapor
1 csokor petrezselyem
Kakukkfű, rozmaring, friss
Tojás
Só, bors


Cseh szomszédainknak (s egy áruházlánc akciójának) nagy köszönet ezért a levesért. Ha lenne fülszöveg, akkor ott említeném meg, hogy az adagok tekintetében a 8 személy adott, de nem muszáj vendégekre várni, mert annyira csodásan ízletes leves ez, hogy ketten, 3 alkalom alatt is elfogyasztjuk 24 óra leforgásán belül.
A sokféle gomba teszi elsősorban változatosan finommá.
Első lépésként a vegyes erdei gombákat, méretre vágás után felöntöm a forró alaplével. Beleteszem a kakukkfüvet és a rozmaringot. Már most hagy kezdjenek kiengedni az ízek.
A krumplit felkarikázás után a vajon megkapatom. Azért, hogy sültebb aromája legyen. 
Majd miután lecsöpögtetve kiemeltem, a helyére dobom az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Visszaveszem a hőt és megpirítom ezeket is.
Ha vannak odaégett részek a lábos alján, nem kezdek el vadul kapirgálni, majd ha eljön a felöntő fázis, akkor apró mozdulatokkal, könnyen felmasszírozom.
Hozzáteszem a csiperkét is. Forgatom 5-6 percig, majd a krumplit is visszadobom.
S miután a liszttel alaposan átforgattam, beleöntöm az illatozó gombás levemet.
Fedő alatt 15 percig főzőm az egészet.
Ez alatt van időm összekeverni a krémességért és grátisz ízért felelős hozzávalókat.
Azaz a tejszínt és a tejfölt simára keverem, majd a finomra vágott kaprot és petrezselymet hozzáadom.
Sóval és borecettel gazdagítom még.
Majd mielőtt a leveshez keverném, amabból adagolok hozzá 3-4 nagy merőkanállal, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek.
Majd visszazúdítom a lábosba.
Még öt-hét perc, hogy minden a lehető legjobb formáját hozza.
Szervírozás előtt a tojásokat (ami lehet fürj is) megpucolom. Hol s mikor volt említés ezekről korábban, ez jogos kérdés lehet. Sehol, de szerencsére bármikor beilleszthető, bármelyik folyamat közé, hogy odadobjuk megfőni.
Ezeket a tojásokat, kettészelve, a végén ráhelyezem a tányérba kimert leves tetejére.

S mielőtt elkezdenek mindenfelé, hajó módjára elúszkálni, egyenletes kanalazásokkal elfogyasztjuk az étkünket.

Szólj hozzá