Kínai csípős-savanyú Jack
8 személyre
Elkészítés: 50 perc
5 db fafülgomba (fél marék, szárított)
1 doboz Jackfruit konzerv (nettó tömeg 240 gr)
2 cm gyömbér
3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
2,5 l zöldség alaplé
180 g tofu
40 g bambuszrügy (üveges)
1 szál sárgarépa
2 db tojás
6 ek. szójaszósz
6 ek. fekete vagy barna rizsecet
2 ek. 10 % ecet
2 tk. csípőspaprika-krém
2 tk. só
4 ek. nádcukor
6 ek. keményítő (csapott)
friss koriander ízlés szerint
Jack, aki fruit és tökéletes helyettesít.
A fafül gombák beáztatásával kezdek, hogy visszanyerjék rég elvesztett alakjukat.
Az újhagymát felszeletelem korongokra s a gyömbért apró darabokra vágom.
Ezeket kevés olajon pirítani kezdem, majd utánuk eresztem az összevágott fokhagymát is.
Már csak egy pirulni való van, amit be kell dobni, a Jackfruit. Amit megtépkedek előtte alaposan. Ha esetleg épp valakire neheztelő hölgy vagy, lehet ez most Lacifruit, Karcsifruit vagy bármi.
5-6 perc után ráöntöm az alaplevet.
Amíg felforr, összeaprítom a többi zöldséget.
Répát, bambuszrügyet, fafül gombát vékony csíkokra vágom.
A tofut apró pedig kockákra.
Pont elkezdett forrni a leves, mert időzítésben jók vagyunk, így máris belepakolom őket.
Mehet bele a szójaszósz, a barna rizsecet, a sima ecet és a csípős paprika krém. Ez ízlés és háztartási fiók mélye alapján tetszőleges lehet.
S hogy ne szakadjon meg a levesbe pakolás sora, mehet bele a só és a cukor is.
Megvárom míg felforr újból.
Éppen elég idő ez, hogy a keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjem. Majd szép lassan, a levesben örvényt formázva a fakanállal, beleöntsem.
Utolsó lépésként a tojásokat felverem és ezt is lassan, ismét örvényesen (mert ez már jól megy), csurgatva a leveshez adom.
Amint feljött a tojás a tetejére kész is vagyok.
Nem kevés lépés követte egymást, de végre nagy mennyiségben, itthon lett elővarázsolva az egyik kedvenc leves.
Nagy, kerek tányérok telemerése után, még ízlés szerint a szójaszósz és csípősség egyénenként finomhangolható.