2024. okt 19.

Ízletes mediterrán halloumi

írta: MeSh
Ízletes mediterrán halloumi

halloumi.jpg4 személyre
Elkészítés: 45 perc 


450 g halloumi
200 g csiperke gomba
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
200 g koktél paradicsom
100 g bébispenót
200 ml zabtejszín
250 ml zöldség alaplé
1-1 ek. kakukkfű, majoránna, rozmaring
1-1 ek. kurkuma, pirospaprika, massala
2 ek. sörélesztő pehely
só,bors

Több lépcsős folyamatok eredményeként születik meg a végeredmény, de így az igazi. A luxus apartman is fokozatosan épül meg.
A halloumi nagyon jó tulajdonsága, hogy jól aranybarnára lehet pirítani kívül, miközben a belseje kellemesen puha marad.
Ezért ezt fogom elsőnek tenni, egy serpenyőben (nagyban) kevés olajon. Miután 16 egyenlő részre vágtam a 2 tömböt.
Azért a nagy lelkesedésben érdemes figyelni arra, hogy az aranybarna hamar szénfekete is lehet.
Ha megvan, akkor félreteszem és a helyén elkezdem a gombafejeket pirítani. Ez a second lépcső. S a metódus ugyanaz, mint az előbb.
Ha ezzel is megvagyok akkor szépen kiemelem ezeket s kezdhetem az apróra vágott hagymákat pirítani.
Amikor már majdnem üveges állapotban vannak, akkor rádobom a félbevágott paradicsomokat is. Hagy fonnyadjanak meg egy cseppet magas hőfokon, mielőtt fel lesznek öntve.
A fűszerek következnek a következő lépésben. A nem zöldek. Ezekből pár kavarás alatt kipattannak az erőteljesebb ízek.
Utána felöntöm a zabtejszínnel és az alaplével. Nagyon szép, igéző színe lett.
Magas hőfokon hagyom kicsit rotyogni. Jót tesz neki, mint az öreg férjét abajgató Marika néninek.
Rádobom a spenót leveleket, s ha azok megfonnyadtak, akkor elkeverem a sörélesztőt. Ez utóbbi felel a teljes anyag megfelelő sűrűségéért.
Miután a zöld fűszereket, sót, borsot elhelyeztem az egészben, leveszem a hőfokot és egyenletes eloszlásban visszaemelem a sajt darabokat és a gombákat is. Maximalistáknál ez elvehet egy 80-120 másodpercet könnyedén.
Még 15 perc alacsony hőfokon és minden csodálatos lesz.

Mindegy hogy párolt zöldséget, héjában sült burgonyát vagy rizst tálalok mellé, zseniálisan jó ebéd elé nézünk.

Szólj hozzá