2022. dec 09.

Burgundi padlizsánragu

írta: MeSh
Burgundi padlizsánragu

burgundi_padlizsanragu.jpg6 személyre
Elkészítés: 90 perc                                                                                                  
    
2 db padlizsán
2 db édesburgonya
2 db sárgarépa
25 dkg csiperke gomba
3 fej vöröshagyma
2 fej lila hagyma
10 gerezd fokhagyma
400g-os darabolt paradicsom konzerv
3 dl száraz vörösbor
1,5 dl barna sör
4 dl zöldség alaplé
2 szál rozmaring
2 ek. szárított kakukkfű
1 ek. szárított petrezselyem
1 ek. szárított majoranna
3 db babérlevél
só, bors

Simán lehet újragondolni, zseniálisan fűszerezett ételeket húsmentesen is, hiszen az egész attól vibrál.
Ilyen a Burgundi ragu is. Parádés zöldségáradat honol benne. A marhát cserélem padlizsánra.
Amiket szép nagy darabokra vágok fel.
Az édesburgonyával is így teszek. Ők ketten lesznek az "tartalom" az ételben.
Első mozzanat gyanánt az apróra vágott hagymát és a karikákra vágott répákat (ha még megvan mind, mert az ólálkodó gyerekeknél pont ilyenkor kapcsol be a csokoládé kiegyenlítő mód és ellegelik) némi olajon megpirítom. Végén meghintem liszttel és átforgatom.
Átemelem egy nagy lábasba. Majd a padlizsánokkal is ugyanezt teszem.
Melléjük dobálom a megroppantott fokhagymákat és felöntöm a borral. Nem nehéz kitalálni milyen fajtát használjunk hozzá.
Amikor maximális hőfokon elkezd bugyogni, akkor mehet bele a paradicsom és az alaplé.
Ha ezek nem elegendőek, akkor annyi vízzel pótolom, hogy ellepje a zöldségeket.
Miután beleszórtam a fűszereket, sóztam és borsoztam, ráteszem a fedőt és alsó-közepes fokozaton (4/9) otthagyom egy órára.
Tökéletesen összeérnek az ízek, megpuhul minden és kellően zaftos állapotú lesz.
Amíg ez megtörténik, addig van elegendő időm a végső fázisban belehelyezendők elkészítésére. Sőt kétszer annyi is, így gyakorolhatom a time management remek műfaját.
A gombákat félbe vagy akár negyedekre vágom, attól függően, hogy mekkorák. Portobello esetén nyolcadolni is ér, ha csak az volt kéznél.
Serpenyőben - megmosás nélkül - szép barnára pirítom és félreteszem.
Majd a helyére a feldarabolt lilahagyma kerül. Olaj és vaj keveréket használok hozzá. A vaj jobban ki tudja oldani a cukortartalmát a hagymának. Ám egy pici cukorral rásegíthetek, just for fun.
Amikor elkezd pirulni, akkor felöntöm a barna sörrel. Ami akkor jó ha minimum 6,5%-os.
Addig redukálom, amíg mancsos nem lesz.
Ha jól időzítettem - és jól - akkor át is kanalazhatom a raguba.
Miután a gombák is benne vannak, elkeverem és még 5 percet főzöm.
Krumplival vagy kenyérrel tálalom, de inkább kenyérrel mert azzal tökéletesen ki lehet törölni a tányért.

Fejadagok kiporciózása után felkutatom a maradék barna sört, ami jobban passzol hozzá, mint bármi más és nekilátunk elfogyasztani az eledelünk.

Szólj hozzá