2023. nov 04.

Vegi batyu

írta: MeSh
Vegi batyu

vegi_batyu.jpg4 személyre
Elkészítés: 120 perc                                                                                                                             
    
500 g vegyes gomba
500 g finomliszt
250 g sótlan vaj
200 g fehérrépa
400 g burgonya
1 db vöröshagyma
1 csipet szárított rozmaring
1 nagy tojás
só,  bors

A csatornák közötti szörfözésnek is megvannak néha az előnyei. Mint pl. ez a JO recept.
Nem igényel nagy kézügyességet, csak épp annyit, hogy kicsit megdolgozzunk vele.
A gombából minél több fajta van, annál jobb lesz az íze és az állaga is.
Ezeket ősi módon, az ujjaim segítségével széttépkedem apró darabokra, egy tálba teszem és megsózom.
Lehetőleg tengeri sóval. Nem kell fukarkodni, mehet rá bőven.
30 perc állni hagyás után, úgyis kifolyik minden felesleges sós lé.
A lisztet egy csipet sóval egy tálba teszem, majd feldarabolom és belemorzsolom a vajat.
A közepébe mélyedést formázok ki, gyermekkori, homokozóbéli tapasztalatok alapján.
Ott felöntöm 2 dl hideg vízzel szép lassan, összekeverem és összedolgozom.

Majd fóliába csomagolom, és 1 órára hűtőbe teszem.
30 perc elteltével a gombáknak meglehetősen ázottnak kell lenniük, ezért erősen összenyomom, mint a szivacsot, hogy a lehető legtöbb folyadékot kipréseljem belőlük.
A  krumplit és répát vékony cikkekre vágom és egybedolgozom a gombával. 
Fűszerezem is e művelet közben.
A tésztát kettő a harmadikon felé osztom, majd tiszta, lisztezett felületen 20 cm-es köröket nyújtok belőlük.
A felébe tölteléket halmozok, úgy, hogy a szélén maradjon egy 2 centis sáv.
Ott megkenem felvert tojással és ráhajtom a szabad felét.
Lenyomkodom az ujjacskámmal és összecsavarom. Vagy ahogy sikerül vagy feladom és villával végiglapogatom.
Majd a teljes felületét szintén megkenem tojással.
Előmelegített 180°C-os sütőben 40 perc alatt készre sütöm.

Fogyasztani almás salátával és mustárral  érdemes, mert ezek passzolnak hozzá. Így ezt is tesszük.

Szólj hozzá