2023. dec 11.

Sült karfiol

írta: MeSh
Sült karfiol

pol.png6 személyre
Elkészítés: 120 perc

1 fej karfiol
2 ek. olívaolaj
1 citrom héja
1 fej fokhagyma
15 darab fekete olívabogyó
1 friss oregánó
2 fej lilahagyma
30 dkg sárga burgonya
50 dkg koktélparadicsom
1/2 liter forró víz
30 dkg fagyasztott borsó
só, bors, bazsalikom

Egy nagy kerek tepsi mindenképpen fog kelleni majd, mert nem lesz a mennyiség falatnyi.
A sütőt 200 celsiusra előmelegítem, s amíg felveszi ezt az üzemi hőfokot, megcsinálok mindent.
Szintén a megmérettetésnek megfelelő méretű lábost veszek elő és beleöntök 2 ek. olajat.
Még így hidegen hámozom bele a citromnak a héját. Úgy jó neki, ha menet közben kezd hevülni. (Vagyunk egy páran ezzel:)
Mehet bele a fokhagyma, olívabogyó, oregónó és a rusztikusra vágott lilahagyma.
Ezt a kezdeti alapot, mi valljuk be már most izgalmas, 5 percig hagyom pirulni.
Majd a paradicsomok és a krumplik jönnek bele negyedelve. A burgonyát csak megmosom alaposan.
Rengeteg fontos tápanyagot hajintunk rendszeresen a kukába az őrült pucolási mániánkkal, így ezt most nem is teszem.
Ráöntöm a vizet, alaposan összekeverem és megvárom, míg újra felforr. De nem tétlenül, mert közben meghintem sóval és borssal.
Addig előkészítem a karfiolt, míg ez megtörténik és a torzsáját kereszt irányba bevágom. Jó mélyen, hogy az ízek azon keresztül is titokban át tudják járni belülről az egészet. Mint a beépített maffia hadművelet.
Eligazgatva lenyomom a lábos aljára.
Meglocsolom evőkanálnyi olajjal. Ezáltal a levelek is meg tudnak pirulni ropogósra és nem fonnyadnak meg. Valamint az egész így lesz majd aranybarna a végén.
Lefedem és 1 óra hosszára a a sütőbe teszem.
Időnként meglocsolom a saját levével és félidőben megszabadítom a fedőtől is.
Öt perccel a vége előtt a végső lépésként beleszóróm a borsót. Mivel ezek csak fagyottak voltak, így átmelegszenek és megtartják roppanós mivoltjukat.
Ha az idő letelt, akkor végre szerepet kaphat a nagy tepsi, amire ki is szedem.

Alaposan ráfacsarok egy citromot szervírozás előtt. Vagyis a gyermekeim, mert imádják a fröcsköléssel járó feladatokat. Gőzölgő tálalás után, kellemes fogyasztásba kezdünk.

Szólj hozzá