2024. jan 13.

Pink pasta

írta: MeSh
Pink pasta

pink_pasta.jpg4 személyre
Elkészítés: 65 perc 


1 nagy cékla (vagy 3 kicsi)
300 gr fusilli tészta
150 gr feta sajt 
1 fej lilahagyma
1 fej fokhagyma
100 gr füstölt tofu
1 nagy csomag rukkola saláta
1 ek. olívaolaj
1 mk. kakukkfű, oregánó, bazsalikom, majoranna
Só, bors


Egyszerűen tündöklően szép. Olyan harsány színe lesz a tésztának, hogy nem lehet, nem áhítozni érte.
Elvileg bármilyen típusú tészta megfelel, de nekem fusillivel tetszik a legjobban. Plusz megvannak a párosítások, hogy azért mihez, melyik illik a legjobban. 
A céklát megpucolom, felkockázom.
S egy tepsibe teszem. Majd a hagymákkal is ugyanígy teszek.
Az egészet alaposan átforgatom a fűszeres olívaolajban, mielőtt fóliával lefedve beteszem 175 fokon 40 percre.
Nem sietek, ezért így, alacsonyabb hőfokon. Lassan, de biztosabban engednek ki és érnek össze az ízek. De ha hirtelen akarsz rózsaszín mámort, akkor magasabb hőfokon is dolgozhatsz.
Ha letelt a 40 perc - és a víz is épp felforrt, mert optimalizálásban még mindig  a főzés a legjobb tanár - , akkor a fóliát leveszem, felkapcsolok 210 fokra, belemorzsolom a tofut és még otthagyom 10 percre.
Tofu így hőkezelődik és pirul is egy kicsit.
A tésztát meg bedobom a sós vízbe.
Ha letelt az idő, akkor a tepsi tartalmát a turmixgépbe teszem és a főzővízből, annyit merek hozzá, hogy kellemesen krémes legyen.
Ezt a dús halmazállapotú elegyet összeforgatom a tésztával. Jó alaposan, hogy mint a jó kovalens kötés, egybeforrjanak.
A feta és rukkola nem csak színben passzol hozzá, hanem extra ízeket és ízhatást hoz létre.

S hamár ezt a vonalat vettük fel, grapefruitos tonic-al  öblögetünk evés közben.

Szólj hozzá