2024. jan 28.

Tandoori zöldség spenótos rizzsel

írta: MeSh
Tandoori zöldség spenótos rizzsel

tandoori_zoldseg_spenotos_rizzsel.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc                                                                                
    
200 g édesburgonya
80 g kaliforniai paprika
150 g kelbimbó
80 g csiperke gomba
2 gerezd fokhagyma
200 ml zabkrém
250 ml zabtej
2 ek. liszt
40 g Rama vaj alternatíva
1 ek. gyömbérpor
1 ek. őrölt tandoori massala
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. őrölt madras curry
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt koriander
1 ek. só
1 tk. bors
200 g basmati rizs
40 g Rama vaj alternatíva
1 fej vöröshagyma
40 g spenót levél
1 marék petrezselyem

A népszerű közmondás alapján a szemeim biztosan jól fognak lakni, mire a kóstolásig jutok.
Életteli színei mellett az íze is pompás.
Két fázisunk lesz. De nem konnektor.
Az elsőben a tandoori szószos zöldséget készítem el.
Összevágom rusztikus darabokra amazokat. Saját ízlés alapján mehet a variáció a kiválasztásukkor.
A lényeg, hogy minél színpompásabb legyen és különböző állagok és ízek keveredjenek.
Egy nagy serpenyőben lepirítom őket, míg enyhén barnult részek jelennek meg.
Félreteszem és ugyanabban a serpenyőben a Rama-t megolvasztom s ráhintem a zúzott fokhagymát. 
Elkeverem benne a lisztet, amíg teljesen csomómentes nem lesz. Körülbelül olyan mint a frissen vásárolt, még érintetlen játszótéri homok.
Ráöntöm a zabtejet és kevergetem sűrűsödésig, majd a zabtejszín is mehet bele. 
Mindezt úgy, hogy fokozatosan öntök és kevergetek. Így lesz majd szép krémes. Ezután az összes fűszeremet hozzáteszem. (Receptben a Rama és a basmati közötti rész)
Ezzel is még mehet pár kör a teljes beolvadásig.
Megváltozik a szín és még kicsit sűrűsödik.
Nincs más dolgom, mint a korábban félretett zöldségeket belekanalazni és egybedolgozni.
First phase done. S mivel egy a serpenyőben van az egész, egy mozdulat lesz melegíteni, ha kell.
Jöhet a rizs.
Azért nem készítettem el előre, mert amíg fő, addig a spenóttal bíbelődöm és a tálalás egzakt időpontjában minden megfelelő hőmérsékletű lesz.
Szóval a míg a rizs fő, addig a spenót leveleket forró vízbe helyezve megfőzőm, első fonnyadásig. Ez mintegy 15-20 mp.
Majd átemelem jéghideg vízbe. S ezzel végrehajtottam a közkedvelt blansírozást.
A csodálatosan zölden maradt spenótot a mixerbe teszem. Nem baj, ha víz is megy vele, mert az csak segít. Tetszőlegesen lehet hozzátenni még bármilyen zöldet a petrezselyem mellett. Bazsalikom erősen javallott.
Miután megvan a zúzás - és remélhetőleg a rizs is - akkor már csak össze kell keverni, jó alaposan.
A rizs, akkor jó, ha nem tapadós. (S még mi minden más...). Ezt alapos átmosással lehet elérni a főzés előtt.
Ám az összekeverés úgy zajlik, hogy egy szálasra vágott hagymát lepirítok, hozzádobom a rizs és kevergetés mellett a zöldet is hozzáadom.
Second phase done.
Az elkészült fázisokat bármilyen kompozícióban lehet tálalni, mindenképp gyönyörű lesz.

Első villás kóstolás után, megrázóan kellemes az ízhatás. Lehet mégis csak konnektor...

Szólj hozzá