2024. már 10.

Rizspapír batyuk

írta: MeSh
Rizspapír batyuk

rizspapir_batyuk.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc 


24 lap rizspapír
400 g fejes káposzta
1 fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
6 gerezd fokhagyma
2 ujjnyi gyömbér
1 nagy répa
140 g csiperek gomba
200 g füstölt tofu
4 ek. szójaszósz
2-2 ek. kakukkfű, majoránna, rozmaring
zöldségkocka
só,bors

Rizspapír egy jópofa történet. Kemény lapokban érkezik, felpuhítjuk, majd megint ropogós állagú lesz, csak már finoman megtöltve.
Hogy ez meg is történjen, jó gazdag belevalót készítek.
Az összes zöldséget és a tofut is apróra vágom. Fokhagyma és a gyömbér reszelhető is, de mi szeretünk evés közben ráharapni, külön ráismerni.
Első körben egy nagy serpenyőben a hagymákat, gyömbért és a répát olajon pirítani kezdem. 
Pár perc után mehet rá káposzta, gomba és a gyömbér is.
Alaposan átforgatom és meglocsolom a szójaszósszal.
A fűszerekkel nem kell spórolni. Ha túlzásnak is tűnik, csalóka, mert mikor már be lesz vonva a rizspapírral, fogunk rájönni, hogy bizony tompítja majd a sok réteg. Pont mint az igazságot, ez élet fortélyai.
De mielőtt átmennék filozófia értekezésbe és a zöldségkockához is ódát fűznék, egyszerűen csak beledobom, az előzőekben kifejtett ok miatt.
Félreteszem és egy tálba langyos vizet engedek.
Célszerű akkorát választani amibe a rizslap minden akadály nélkül belepottyan, hogy ne törjön szanaszét miközben méreten aluliba szeretnénk belegyömöszölni.
Elkészítés úgy zajlik, hogy miután egy lap cirka 5 mp alatt puha lett a vízben, deszkára teszem és két evőkanálnyi tölteléket ráhalmozok. Szépen minden oldalról becsomagolom. 
Majd egy másik puhított lapba fejjel lefele becsomagolom megint.
Ha már megy elég profi módon, akkor amíg csomagolok az egyikbe, a másik ázik és így eléggé fel lehet gyorsítani a futószallagot.
Ha megvan mind a 12 darabom, akkor ismét a serpenyőé a főszerep.
Ebben hármasával, vagy négyesével - mérettől függően -, mind a két oldalon szép barnára pirítom.
Érdemes hozzá szójaszószos-wasabis-szezámmagos mártogatót gyártani.

Elfogyasztása pálcikával javallott, nem csak hogy autentikusak legyünk, hanem mert így egyben lehet tartani az egészet, mindenféle pacsmagolás nélkül.

Szólj hozzá