2024. feb 03.

Nap leves

írta: MeSh
Nap leves

nap_leves.jpg6 személyre
Elkészítés: 35 perc 


200 g kelkáposzta levél
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 szár angol zeller
3 közepes répa
3 citrom
400 g konzerves fehérbab
200 g orzo tészta
2,5 liter zöldség alaplé
1 tk. tahini
1 ek. morzsolt oregánó
2 ek. kurkuma
1 ek. szárított kapor
Só, bors

Mert a domináns sárga színe mellett, bearanyozza a napod.
Tartalmas. Ha nem tennék bele elegendő vizet, akkor át is menne főzelékbe. Sőt ha nem esszük meg mindet, akkor is, mert a tészta alamuszi módon megszívja magát, amíg a hűtőben nem látja senki.
A hagymákat, a zellert és a répát apróra vágom és kevés olajon megpirítom.
Felvágom a kelkáposztát, hogy még érdemben csináljak valamit.
Innentől kezdve már csak a pakolgatásé a főszerep.
A serpenyőmbe belezúdítom a babot, az orzót, a tahinit, a fűszereket és az alaplevet.
S alaposan elkeverem mindet.
Orzo magyaros neve a rizstészta. S ha még nem találkoztál volna a tahinival, az meg a szezámmagkrém.
A citromok héjából is reszelek bele, mielőtt cikkekre vágva a levesben elfoglalnák a méltó helyüket.
Felkapcsolom a hőt és forrás után, visszavett hőfokon, 10 perc alatt készre is főzöm.
Mivel a hozzávalók mind támogatják egymást a végső megvalósulásban, így nem lepődöm meg, hogy a végeredmény nagyon is finom lett.

Ropogósra pirított, csípős naan kenyér nagyon erősen javasolt hozzá. Így ezzel együtt már fogyasztjuk is.

Szólj hozzá