2024. jan 07.

Bab-dió ragus taquitos

írta: MeSh
Bab-dió ragus taquitos

bab-dio_ragus_taquitos.jpg4 személyre
Elkészítés: 40 perc                                                                                                                    
    
8 db kukorica tortilla (kis méretű)
20 dkg dió
1 doboz vörösbab konzerv 
1 fej lilahagyma
6 fej fokhagyma
1 közepes répa
2 ek. paradicsompüré
250 ml zöldség alaplé
1 ek. őrölt kömény
1 ek. őrölt chilli
1 ek. kurkuma
1 ek. madras curry
1 ek. morzsolt oregánó
1 ek. tengeri só
Mártogatóhoz:
15 dkg kesudió
1 db nagyobb avokádó
120 ml zöldség alaplé
1 ek. sörélsztő pehely
1/2 citrom
só, bors

Kisebb, hordozható torilla tekercsek, amit a 30-as évek Mexikójának köszönhetünk. Könnyedebb és kecsesebb ezáltal.
Jobban kézre áll és ha épp nem mancsolni szeretnél a mindenfelé kifolyó nagytestvérrel, ez tökéletes lesz.
Első lépésként beáztatom a zöldség alaplébe a kesudiókat a mártogatóhoz. Mert mit sem ér a tekercs egy jó kis szósz nélkül, amibe bele lehet tunkolni.
Sózom, borsozom és belefacsarom a citromot. Azért, hogy kellőképp megpuhuljon a turmixoláshoz és az ízek is átjárják egymást addig. Félreteszem.
A diót vagy géppel vagy késsel apróra vágom. Maradjon darabos mindenképp, hogy legyen érzékelhető az ételben. Rettentő finom, egészséges és dúsító hatása is lesz. 
Egy serpenyőben megpirítom az apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát pár perc alatt. 
A répát hámozóval nagyon vékony csíkokra szelem és bedobom melléjük.
Majd hozzáadom a sót és a fűszereket, amik azonnal megcirógatják az orromban található összes szaglósejtet.
Hozzányomom a paradicsompürét is és miután elkevertem, beleszóróm a diót.
Felöntöm az alaplével, lefedem és közepes fokozatom hagyom 10-15 percig, hogy a dió puhuljon kicsit és átvegye az ízeket.
Legvégül belekerül a bab is és addig kevergetem, amíg sűrűbb állagot nem kapok. 
Szigorúan keveset kóstolgatok belőle - ami valljuk be nehéz - hogy mindent be tudjak tölteni. 
Miután megtörtén a betöltés, felhengergetés és olajjal való külső átkenés, szépen egymás mellé, szorosan, beteszem egy tepsibe őket és 200 fok alsó-felső légkeverés mellett megpirítom.
Ez idő alatt a kesuhoz hozzáadom az avokádó ehető részét és a sörélesztőt. Ez utóbbitól még krémesebb lesz - állította a nejem. S igaza is lett. Ám ezt nem szabad a jövőbeni témák kapcsán precedens esetnek tekinteni.
Összeturmixolom a kézi botmixerrel és készen is van.

A taquitosok halmát körbeülve, mártogatva s esetenként hagymával, paradicsommal kiegészítve, elfogyasztjuk az összeset.

Szólj hozzá