Mexikói egytál rizs
6 személyre
Elkészítés: 40 perc
400 g vörösbab konzerv
240 g basmati rizs
2 db kaliforniai paprika
240 g csemege kukorica (mirelit)
400 g darabolt paradicsomkonzerv
2 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
360 ml zöldség alaplé
1 nagy avokádó
2 dl vegföl
2 tk. őrölt kömény
2 tk. őrölt paprika
1 tk. őrölt kurkuma
bazsalikom
só, bors
A rizs rettenetes jól variálható és bővíthető addig, míg egy zseniálisan finom egytál étel nem keletkezik belőle.
Jelen esetben mexikói jellegű.
Egy nagy serpenyő fog kelleni az egész művelethez.
Amiben az olíva olajon megpirítom az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
Beleszórom a fűszereket, hogy már most, egy picit a közvetlen forróság, kicsippentse belőlük az aromákat.
A paprikát szálasra vágom, s a bab és a kukorica társaságában a serpenyőbe öntöm.
Alapos átforgatás után a rizs és a paradicsomkonzerv is elkeveredik az eddigiekkel.
Most már minden benne van, aminek meg kell főnie és összeérnie.
Beleöntöm az alaplevet és alaposan elkeverem a fent említett folyamatot elősegítve.
Már ebben az állapotában is szép és tartalmas színe van.
Elmorzsolok halkan egy "Esto es súper divino"-t, s hagyom, hogy egyet forranjon, majd leveszem a hőfokot és fedő alatt, adok neki 15-20 percet, hogy minden kellően megpuhuljon.
Kész is, az egy serpenyőben prezentálható főétel.
Hogy az ízélményt még frenetikusabbá tegyem, tálalás után kínálok mellé avokádót és vegfölt (a növényi alap megtartása végett)