2023. már 15.

Medvehagymás tyúkhúr pesto

írta: MeSh
Medvehagymás tyúkhúr pesto

medvehagymas_tyukhur_pesto.jpg4 személyre
Elkészítés: 20 perc                                                                                                                    
    
3 marék tyúkhúr
10 medvehagyma levél
3 gerezd fokhagyma
50 g vegyes magvak (dió, kesudió, mandula, mogyoró)
1/2 citrom facsart leve
3 ek. olíva olaj
só, bors

Szinte minden erdőben előforduló alapanyagok, a megfelelő szezonban persze.
Nem kell más hozzá csak, hogy menet közben nyitott szemmel járjak, vigyek magammal egy zacsit a begyűjtéshez, és egy lelkes feleséget, aki mindezt megcsinálja helyettem.
Tavasz kezdetén, ha a tyúkhúr és a medvehagyma beszerzésre került, akkor jó alaposan megmosom őket.
A magvak tekintetében, minél több fajta van, annál jobb, gazdagítja az ízét. Itt preferálható, amelyiket a legjobban szeretjük.
Miután mindent beletettem a mixerbe, nincs is más dolgom, mint a gombot addig nyomni, míg megfelelő állagú nem lesz.
Menet közben a sót folyamatosan adagolom hozzá, a kívánt végeredményig.
Azon felül, hogy eszméletlen finom, az összes alapanyag miatt még egészséges is.
A tyúkhúr azon kívül, hogy vese- és májtisztító, A és C vitaminban gazdag.
A medvehagyma vérnyomáscsökkentő természetes antibiotikum. Itt megjegyezendő, hogy saját szedésnél figyeljünk oda, hogy nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirágra. S csak annyit szedj, amennyi épp kell.
A magvakról már nem ejtek külön szót.

Inkább olívaolajon lepirított kenyereket alaposan megkenek pestoval és élvezem a fergeteges ízhatást, miközben visszafogom magam, hogy ne egyszerre egyem meg mindet.

Szólj hozzá