2022. okt 28.

Japchae

írta: MeSh
Japchae

japchae02.jpg4 személyre
Elkészítés: 40 perc                                                                                         
    
200 g üvegtészta (édesburgonyából)
100 g shiitake gomba
1 db sárga/zöld/piros kaliforniai paprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 marék snidling
1 nagy répa
4 tojás
100 ml szójaszósz
40 ml agave szirup
2 ek. szezámolaj
2 ek- szezámmag
só,  bors

Nagy népszerűségnek örvendő koreai étel a japchae. Eredeti jelentése alapján zöldségkeveréket jelent és ezzel gazdagították. Meg is maradok ennél.
A hozzávalók teszik jellegzetessé. Célszerű ellátogatni egy olyan centerbe, ahol mindent be lehet hozzá szerezni.
Ám ha az üvegtészta mungóbab vagy zöldborsó alapú, a gomba az barna csiperke, a szezámolaj az tökmagolaj és az agave szirup pedig méz, akkor sincsen semmi kivetnivaló a dologban. Az autentikus helyszín igen messze található és a hírös mondásunk szerint, a magyar ember abból főz, ami van.
Az egész étel alapja, hogy az összetevőket külön készítem el. Így jobban kidomborodik a végén az összhatás, mert egyedi ízüket, állagukat, színüket megtartják.
A tészta elkészítésének többféle módja van. Vannak, akik főzés előtt beáztatják vagy nem öblítik le főzés után. Még a csomagolásra vonatkozó utasítások is változnak a márkától (és csodálatos fordításoktól) függően. Nem tartom szükségesnek beáztatni a tésztát. Nagyon hamar megfő, anélkül. Kb. 7-8 percig forralom, amíg a tészta puha és rugalmas lesz.
Figyelni kell arra is, hogy koreai s nem olasz, szóval semmi "al dente"
Mindent alapanyagot vékony szálasra vágok. A sütési sorrend nem releváns, mert mindent félreteszek a nagy végső egybekeverésig.
A répát és a hagymát együtt állítom elő. Magas hőn kezdek, majd közepesen puhítom, addig, hogy még roppanjanak. Félreteszem.
A paprikákat a snidlinggel készítem, pici víz hozzáadásával, fedő alatt, hogy megpuhuljon. De nem teljesen. Félreteszem.
A gombát egy fokhagyma kíséretében pirítom le, száraz állagúra. Félreteszem.
A tojásokat felverem és alacsony hőfokon a serpenyőben, fedő alatt, egy nagy, kerek placsnivá sütöm. Ha kicsit kihűlt, akkor felcsíkozom. Félreteszem.
Amíg a tészta elkészül addig összedobom szószt. Ehhez egybekeverem a szóját, agavet, szezám olajat és magot. Belereszelek két fokhagymát, még sózom és alaposan megborsozom.
Ha megvan a tészta, akkor nagy, hevített serpenyőbe átlapátolom, ráöntöm az imént készített folyékony ízesítőt.
Alapos átdolgozás után beleforgatom mindegyik félretett összetevőt.
Ha jól szorgoskodtam, akkor kiegyensúlyozottan édes és sós ízű, különböző textúrákból álló, menyei ételt kaptam.
Ha nem, akkor pótolom amit kell és úgy teszek, mintha elsőre sikerült volna, úgyis csak tálalás után hívom falatozni a többieket.

Sokan tűnik, de nem lehet betelni vele és azon kapjuk magunkat, hogy szedni szeretnénk még. 

Szólj hozzá