2022. okt 12.

Vöröslencse dahl

írta: MeSh
Vöröslencse dahl

voroslencse_dalh.jpg4 személyre
Elkészítés: 30 perc                                                                       
    
225 g vöröslencse
400 g darabos paradicsomszósz
165 ml kókusztej (17-19%)
450 ml zöldség alaplé
5 gerezd fokhagyma
1 fej vörös hagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. őrölt tandoori massala
1 ek. őröltmadras curry
1 tk. őrölt kömény
1 tk. őrölt koriander
1 ek. só
1 tk. bors

A dahl egy varázslatosan fűszerezett indiai étel. Ezért odáig meg vissza lehet lenni.
Valamint gazdag mikro- és makroelemekben, például szénhidrátokban és fehérjékben, így tökéletesen táplálja szervezetünket. Azt már nem is említem hogy a pénztárcánk nagy barátja.
A „Dahl” kifejezést a szárított, hasított hüvelyesekre, például lencsére, szárított borsóra és babra használják, s ez egyben maga az étel is. 
Információs percek után előkapok egy nagy serpenyőt és egy-két kanál olíva olajon megpirítom az apróra vágott hagymákat. S a gyömbért belereszelem.
Itt adom hozzá az összes fűszert egyszerre a legelején, mert nagyon jót tesz nekik, ha a forró olaj "kicsípi" az aromáikat. 
De azért nem esem túlzásba és egy-két perc után felöntöm az alaplével.
Ezek után jöhet a lencse, a paradicsom és a kókusztej is.
Sok tötymörgés nincsen ebben a receptben szerencsére.
Ha alaposan átkevertem és rátettem a fedőt, akkor már az óra figyelésén kívül nem sok feladatom maradt vele. Csak annyi, hogy alacsony hőfokra tegyem és 10-15 perc múlva visszatérjek, amikor a lencse megfőtt. Azt mindenképp szem előtt tartva, hogy ne főzzem túl.
Mindeközben készítek hozzá rizst. S extra textúrának naan-t vagy mini tortilla-t szolgálok fel hozzá.

Végre elkészült, mert már az illatorgia miatt rettentő éhség tört elő mindenkiből. Leggyorsabb terítés, tálalás bemutatása után, már kanalazódik is befele.

Szólj hozzá