2022. okt 05.

Frittata

írta: MeSh
Frittata

frittata.jpg4 személyre
Elkészítés: 50 perc                                                              
    
8 tojás
30 ml tej
40 ml tejszín 20%
30 g reszelt parmezán
80 g spenót
1 db cukkini
1 fej lila hagyma
10 db koktélparadicsom
4-6 aszalt paradicsom
só, bors

Olaszok, tészta nélküli, tojásos lepénye ez.
Amit valószínűleg sokkal többen csináltak, mint azt valaha gondolták volna. Akár egy buli után összedobva mindent a hűtőből egy serpenyőben, akár maradékok eltüntetés végett. Csak nem kapott csengően dallamos nevet.
Első lépéskén felverem a tojásokat, beleöntöm a tejet, tejszínt és belekeverem a parmezánt. Sózom és borsozom. Und félreteszem.
A cukkinit, hagymát, spenótot, koktélparadicsomot és aszalt paradicsomot összevágom, olyan egységekre, ahogy viszont szeretném majd harapni.
Ezután egy serpenyőben, kevés olajon megpirítom őket. Addig mindenképpen tartson a folyamat, amíg a spenót megfonnyad.
Ha ez megvan, akkor két irányba is elindulhatok. 
Vagy a serpenyőben készítem el a sütő fázis előtti részt, aminek alapvető feltétele, hogy legyen erre alkalmas fémnyelű serpenyőm. S ne felejtsek el majd a végén, kivétel után is konyharuhát használni, égési sérülés ellen.
Ekkor a tojásos egyveleget rázúdítom és addig hagyom a platnin, amíg a szélei el nem kezdenek összeállni. Utána a sütőbe teszem 200 fokra. 10-15 perc alatt kész is. 
Vagy egy tepsibe/jénaiba átlapátolom a serpenyő tartalmát és utána öntöm rá a tojásos részt.
S a sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt sütöm készre.
Teljesen mindegy melyik variáció a befutó, mert már jön fel a nap és ideje reggelizni.
Kiemelem a "fejjel lefele tányérral és vissza" módszerrel.

Picit várok szeletelés előtt, hogy könnyebben suhanjon benne a kés, majd  pirítós és narancslé társaságában elfogyasztom.

Szólj hozzá