2022. aug 31.

Kukoricás gazpacho

írta: MeSh
Kukoricás gazpacho

kukorica_gazpacho.jpg4 személyre
Elkészítés: 25 perc                                                                
    
35 dkg sárga koktél paradicsom
1 nagy kukorica
1 sárga kaliforniai paprika
125 g párolt fehér bab
2 fej közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1/4 citrom leve
3 dl zöldség alaplé
1 ek olívaolaj
chili paprika
só, bors

Egyszerűen minden spanyolnak jár a pacsi ezért. Igaz nem az eredeti verzió, de ennél könnyebb és frissítőbb leves nem nagyon létezik. Ha tombol a nyári hőség, ha nem.
Azért is gyors, mert nem kell a zöldségekkel semmit csinálni, azon kívül, hogy apróbbra vágom, hogy a mixerbe beférjenek.
Lehetőség szerint a kukoricát mindenképpen piacról szerzem be. Nem árt egy megszokott pofa, amihez tartozik egy rendes kofa. Édesebb és zsengébb, mint áruházban fellelhetőek.
A bab lesz az egyetlen, amit pároltan teszek bele. Az egyszerűen túl kemény nyersen és nem is jó.
Miután minden hozzávalót betettem a mixerbe, az ujjaim segítségével, addig tartom nyomva a gombot, amíg a zöldségek ledarálódnak.
Az olíva és az alaplé fontos adalék. A kenőolaj és hígító szerepeket veszik fel. Ettől lesz olyan selymes és olyan állagú, mint amilyenre szeretném.
Chilivel a pikánsságát tudom szabályozni.
Hidegen - jó hidegen  - a legfinomabb. Így ha türelmetlenebb vagy, vagy esetleg már rettenetesen éhes, akkor 15 perc fagyasztó után fogyasztható.
De akkor az igazi, ha a hűtőben egy-két órát állni hagyjuk. Az ízek is összeérnek addig.

Öblös, kézben könnyedén tartható tányérokba szedem, hogy a kerti székben, keresztbe tett lábakkal kényelmesen kikanalazzuk.

Szólj hozzá