2020. jan 31.

Brokkolis-gombás üvegtészta

írta: MeSh
Brokkolis-gombás üvegtészta

f08011c2-e289-43c8-90f8-5ab19c6f086f.jpg2 személyre                                            
Elkészítés: 30 perc                                             
    
150 g üvegtészta
1 fej normál nyers brokkoli
250 gr csiperke gomba (barna)
2 ek. méz (erdei)
2+3 ek. szójazósz
3+2 ek. olívaolaj
1 ujjnyi (hüvelyk) gyömbér reszelve
2 gerezd fokhagyma
1/2 lime leve


Már a LIDL-be is nagyon pöpec üvegtésztát lehet kapni. A megnevezés sajna nem az, mit gyerek fejjel gondoltam, s láttam valahol egy nevenincs csatornán, hogy a tészta, akkor "aldente", ha odavágva az ablakhoz, rátapad. Pedig jóanyám mennyire szerette ezt a módszert.
Viszont csak később lesz rá szükség, mert mindössze 3 perc alatt megfő.
A brokkolit alaposan megmosom és darabokra szedem. A gombát csak átdörzsölöm és negyedekre vágom.
Majd mindkettőt a sütőtálba teszem. Ráöntöm az összekevert méz-szójaszósz(2ek)-olíva(3ek)-gyömbér keveréket, s összeforgatom benne. Nem bajlódom azzal, hogy a még kemény zöldségek mennyire veszik fel a cuccot,ezt majd félúton, egy keveréssel megoldom. Ami egészen pontosan 10 percet jelent. A sütő meg 200 fokon dolgozik közben. Alaplé sem kell, mert elég nedvességet fognak maguktól is engedni.
S ennél a jelentős mérföldkőnél teszem fel az enyhén sós vizet főni. Amely fázis alatt, szintén nem unatkozva, előkészítem a lepirításához szükséges dolgokat.
Előkapok egy serpenyőt. Amit minden alkalommal úgy teszek meg, hogy 2-3x megpörgetem a száránál fogva. Úgy véltem, hogy ez a klasszikus mozdulat menő, és így is égett bele a tudatomba. Ám a feleségem felvilágosított, hogy egyszerű kényszerecselekedetről van szó és mindig vigyázni kell, hogy valamelyik gyerek fogát ki ne verjem.
Szóval, ha készen van a tészta, akkor a serpenyőben már épp hevített szójaszósz(3ek)-olíva(2ek)-reszelt fokhagyma-limelé kombinációja várja.
Ezzel pár perce alatt rákapatok, hogy a tészta valamennyire magába szívja. Majd rálapátolom az istenien illatozó zöldségeket a tálban lévő levecskével együtt.
Extraként mehet rá tört bors, chili és pirított szezámmag. Ezek adnak még hozzá némi pikantériát.

Annyira zseniálisan finom az egész - a még éppenhogy roppanós zöldségekkel -, hogy akármennyire is kulturált ínyenc vagyok, nem tart tovább az elfogyasztása 3 percnél (amiben még a hülési idő is benne van).

Szólj hozzá