2019. jan 27.

Ír kéksajtos póréhagymaleves

írta: MeSh
Ír kéksajtos póréhagymaleves

20692fdf-27f3-40eb-b542-d32e614b2ccc.JPEG4 személyre                            
Elkészítés: 35 perc                             
   
3 póréhagyma
120 g ír Cashel Blue sajt
100 g ír Lakeshore wholegrain mustard (with whiskey)
15 g liszt
1,5 l csirke alaplé
50 g margarin
2 ek. olaj
só, bors

Azt, hogy az Írek egy kicsit különc népség, mindig is tudtuk, és hogy a mustárjukba whiskey van, az annyira meglepő, mint hogy a zebra csíkos.
Viszont ez az egyszerűnek mondható leves, meglepően finom. Az a pár alapanyag, ami kell, tökéletesen illik egymáshoz és kombinálnak egy pazar étket.
Mondjuk a beszerzéséhez, vagy épp haza kell térni egy ír kocsmatúráról vagy az átutazóban levő Gallagher havert megkérni, hogy dobja már be.
Kezdésképpen a póréhagymákat felkarikázom és egy nagy serpenyőben, a margarin-olaj kombón, finoman elkezdem megsütni.
Letakarom a serpenyőt és közepes fokozaton otthagyom 10-15 percre párolódni. A lényeg, hogy ne kapódjon meg és ne barnuljon. Iktasd ki a domináns, sült krumpli készítő génjeidet erre a kis időre.
A kéksajtot összemorzsolom, amennyire lehet. Mivel Kvarg Lipóthoz hasonlóan vonzódom eme tejtermékekhez, mértékkel kóstolgatok menet közben. Direkt előny a morzsolás most.
Majd beteszem a hagymákhoz. Megvárom, amíg szépen elolvad és hozzáöntöm a lisztet.
Ezzel 2 percet kavargatom fakanál segítségével.
Már csak az ír mustár hiányzik és a bors. Szépen hozzáadagolom és tovább keverem.
Annyira belejöttem a körkörös mozdulatsorba, hogy a csirke alaplevet is így adagolom hozzá. Ahogy kavarog, úgy illatozik is már a leves. Pláne, hogy a hátsó platnira tettem és ha behajolok hozzá, akkor az olyan mintha inhalálnék vele. Mondjuk ezerszer ezzel, mint kamillával.
Lefedem és még közepes fokozaton hagyom további 15 percet, hogy az ízek teljesen összeérjenek.
Addig díszítésnek, a maradék póré karikákból lehet pirítani párat (gének újra ON).

S lőn egy tál étel, amelyet akár egy kellemes romantikus film alatt is el lehet fogyasztatni.
Az íreket meg csípjük.

P.S. I Love You

Szólj hozzá