2018. dec 17.

Gluténmentes vega pizza

írta: MeSh
Gluténmentes vega pizza

c5b64b8b-2194-44dd-8478-74d83a1ae3a0_1.JPEG2 személyre          
Elkészítés: 65 perc           

2 db cukkini 
1 tojás (L)
5-10 dkg reszelt parmezán 

3-4 nagy gerezd fokhagyma
2 dl tejföl 
1 db lilahagyma
1 db kaliforniai paprika
4 fej gomba
Mozzarella 
só, bors 

Nagyon könnyű és finom kis étek ez. Az ünnepi zabálások előtt, ahol a szokásos két kiló fel fog ugrani, pont ideális is. Majdnem mindenki számára. Sajnos a laktóz érzékenyek ma sem jártak jól. Kenhetnek paradicsomos alapot, de az nem passzol.
A cukkiniket felvágom szálasra és felteszem lábosban. De csak addig, hogy felforrjon a víz. Utána már veszem is le. Pont elég, hogy kicsit puhuljon. Ha van pároló edényed akkor abban csináld...majd töröld át, csomagold be szépen, kösd át masnival és küld el nekem karácsonyra.
Robotgépben ledarálom a cukkinit és egy konyharuha segítségével (itt figyelj, nehogy a vasaláshoz használt steril darabot kapjad le polcról, mert a főzés azonnal véget érhet), nagyon alaposan kinyomkodom belőle a felesleges nedveket.
Mehet hozzá a tojás és a parmezán. Ezek fogják majd összetartani. Alaposan megsózom és borsozom.
Majd attól függően, hogy két kis kerek pizzát, vagy egy batárt szeretnék, öntöm ki egy sütőpapírra. Továbbra sincs para, mert össze fog sülni.
Éppen ezért teszem be 30 percre 180 fokra, mielőtt mennek rá a feltétek.
Amíg sül az alap, ezeket elő is készítem.
A tejfölbe belekeverem a zúzott fokhagymát. Hogy mennyit az nem kérdés, ha azon ősmagyarok egyike vagyok, aki olyan sajtos-tejfölös lángosokon nevelkedett, ahol a bódé külső pultján mindig volt egy fél literes befőttesüvegben full tömény fokhagyma, olajos lében, amit tojáskenő ecsettel csepegtetett vastagon. Sózás és borsozás után ez meg is van.
A lilahagymát és a paprikát csak szálasra vágom.
A gombákat egyenletes cikkekre hasítom. Majd serpenyőben mind a két oldalát lepirítom. Ha ezzel megvagyok akkor lekapcsolok alatta, majd egy kanálnyi margarinnal és friss rozmaringgal hagyom meghűlni. Ettől brutál jó lesz. Nehéz is visszafogni magam, hogy ne csipegessem fel az egészet, amíg fel nem kerülnek. De hát ezért él párkapcsolatban az ember, hogy meglegyen mindig a fék.
Ha az alapom kicsit összesült, akkor némi pihentetés után rákenem a tejfölös-fokhagymás szószt. Ráreszelem a sajtot és feldíszítem, ahogy nekem tetszik. Azért ebben a sorrendben, mert fodrász után sem sapkában mutogatom az új frizurámat. Az "ahogy nekem tetszik"-be, meg ismét képbe kerülhet a párkapcsolat másik fontos és elképzelésekkel teli tényezője.
Még 10-15 perc a sütőben és el is készül a remek és kalóriaszegény pizza.

Rettentő zamatos és csak úgy eteti magát. Ezért jobb ha Te szeled fel "egyenlően igazságos" szeletekre.

Szólj hozzá