2018. okt 08.

Narancsos sertésszűz, spenótos krumplipüré és rozmaringos céklachips

írta: MeSh
Narancsos sertésszűz, spenótos krumplipüré és rozmaringos céklachips

narancsos_sertesszuz_krumplipure_cekla.JPEG2 személyre   
Elkészítés: 50 perc    

1 sertésszűz (kb. 350gr)
1 fej hagyma
5+2 gerezd fokhagyma
2 dl 100%-os narancslé
1 db lime
2 ek. méz
1 kk. chili flakes
25 dkg. burgonya
160 gr bébispenót
margarin, tej
2 db cékla
rozmaring
olíva olaj
só, bors 

Ez a sertés brutál jó. Ám ehhez előző este kell megkezdeni a procedúrát. Ezt bármelyik film reklámszünetében meg lehet tenni. Ha kereskedelmi csatornát nézel, akkor meg pláne. Sőt ebben az esetben egy fürdés, porszívózás és egy sál meghorgolása is belefér.
A pácolás első lépéseként a fokhagymákat összezúzom és apróra vágom. Majd bő olíva olajba dobom. Ha elkezd sercegni, mehet is bele a narancslé. A legjobb, ha saját magam facsarom, az a tuti. Beleizmozom a limeot és csurgatom a mézet. A chili után egyet kavarok és le is húzom a tűzről. Megvárom míg meghűl (itt még mindig csak a körömgomba reklámoknál járunk, nyugi), és utána teszem bele a szálasra vágott hagymát. 
Fogok egy visszazárható zacskót és a hússal együtt belehelyezem. Átmasszírozom és annyi levegőt szívok ki belőle, amennyit lehet. Nem kell ehhez külön gép, egy szívószál segítségével tök jó móka.
Mehet éjszakára a hűtőbe. Te meg vissza a TV elé, hogy az előzetesek után nézhesd a filmed tovább.
Másnap, tepsiben, lefóliázva, 175 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre. Az illata már most isteni.
Felteszem a krumplit főni. S ameddig eléri a megfelelően puha halmazállapot, elkészülhet a spenót.
Amit nem csak ezért keverek hozzá, hogy olyan színe legyen, mint Hulknak, hanem mert kiváló ízt képeznek együtt.
Egy serpenyőben felolvasztok margarint reszelt fokhagymával, majd beleszórom a bébi leveleket. Ha fonnyadásnak indul, felöntöm 1 dl tejjel, és rottyantok rajta egy picit. Alapos sózás ás borsozás után persze. Majd megkoronázva az egészet botmixerrel simára darálom.
Mivel ez már mindent tartalmaz, amit a sima pürébe is tennék, így a krumplikra nem vár más, mint az összezúzás.
S ha összekevertem a két elegyet, akkor meg is van a csodás, zöld burgonyapüré. Aminek tényleg olyan a színe, hogy Hulk bátran használhatná alapozónak.
Jöhet cékla. Ehhez kesztyűt húzok, mert bár továbbra is szeretem a Marvelt, nem szeretnék Vízió színű kezeket. Megpucolom és olyan vékonyra szeletelem, amilyenre csak lehet, s egy laza mozdulattal, valamint friss rozmaringgal, a forró olajba hajítom. Jó, nem hajítom, mert akkor kifröccsen és égési sérülés lesz a vége. A belecsusszantott szeletekre figyelni kell, mert ha egy ponton túl megyünk, akkor bebarnul, szénné ég és ehetetlen lesz. Ezt meg nem szeretném és a emésztésemmel is minden rendbe van.
Ha kikapkodtam, visszatérek a húshoz. Ami már ki lett menet közben véve és egy végső rápirításra vár.
Ezt meg is teszem forró olajban. De előtte alaposan megsóztam és borsoztam. Így nemcsak, hogy gyönyörű színe lesz, hanem a masszív narancsos íz is koncentráltabb lesz a kerületén.
A maradék szaftot le lehet szűrni és visszaredukálni, s nyakon önteni vele.
De nekem most nincsen szükségem rá, mert a pürével és a céklával együtt tökéletesen izgalmas ízkombinációt alkotnak. Amaz meg kipróbálásra kerül másnap, hogy a sült virslivel is gasztró élmény-e.

A tányéron is annyira jól mutatnak vizuálisan, hogy a narancsos-mézes-chilis sertés csak harapás után térít vissza, miután sokkolta az ízlelő bimbóimat.

Szólj hozzá