2017. sze 25.

Aszalt paradicsomos-kacsás, spenótos-gombás csillag

írta: MeSh
Aszalt paradicsomos-kacsás, spenótos-gombás csillag

img_6223.JPG6 személyre
elkészítés 45 perc

2 csomag leveles tészta
1/2 kacsamell
100 gr aszalt paradicsom
120 gr bébi spenót
100 gr csiperke gomba
100 ml főzőtejszín (20%)
paradicsompüré
mozzarella
só, bors

Alakja nem indokolja, hogy valami népbutító, sztár celeb műsort nézzünk a TV-ben. Annál inkább kiváló egy esti beszélgetéshez, kártyához kísérőnek.
2 csomag leveles tészta bőven elég, mert nyújtás és körvágás után, pont annyi marad, hogy kiad még egy adagot. Felgöngyölt, hűtőben tárolt fajta, mely a kényelmi ételek közé van kategorizálva. De ettől még nem leszel sznob, ne villogj.
Először a töltelékekkel kezdek. Mert így logikus.
A spenót rettenetesen jól harmonizál a gombával. A kacsa és az aszalt paradicsom kapcsolata meg olyan, mint Dezsőke és a Vaszilij vodka szerelme a vasúti restiben. Tudnak egymás nélkül élni, de minek.
Fogok egy serpenyőt és az egészen apróra vágott gombát elkezdem pirítani benne. Majd beleszórom a spenót leveleket is. Ezek nagyon hamar megfonnyadnak, mint azon nők arca, akik rendszeresen a szoliban múlatják az időt. Felöntöm a tejszínnel és alaposan megsózom, borsozom. Ha kicsit összerottyant, akkor félere is teszem.
Ismételten fogom a serpenyőt. A kacsamellet és a paradicsomot is nagyon apróra vágom, mivel így könnyebben lehet majd bűvészkedni a tésztával. A mellről leszedtem a bőrét. Ide most nem kell. Később lepirítom és majd irritálóan, jóízűen ropogtatva fogyasztom el a munkahelyi menzán.
Ezekkel sincs semmi más dolgom, mint finoman megkapatni és kész is. Félreteszem.
Jöhet a tészta.
Az egyes számút kinyújtom annyira, hogy egy 30 centi átmérőjű kört ki lehessen vágni belőle.
Majd áthelyezem egy vágófelületen előkészített sütőpapírra. A fennmaradt anyagot meg félreteszem.
Megkenem a spenótos gombával és reszelek rá egy kis mozzarellát.
A kettes számú tésztával ugyanazt csinálom, mint az elődjével. Utána szépen ráillesztem az első rétegre.
Megkenem az aszalt paradicsomos kacsával. Vagyis előtte halványan felhordok egy kis paradicsompürét.
A hármas számú tésztát ráteszem - melyet ugyebár a maradékokból sakkoztam ki, rettentő ügyesen - és lefedem.
Kezdődhet a csillag formázása.
Ez a művelet, azért némi kézügyességet igényel. Nyugalommal tölthet el, hogy az a lapátkezű, kötekedő majom, ma is csak pofonokat fog osztogatni, nem vacsorát.
Kés segítségével középpontosan 10 szeletet vágok. De nem végig. Egy poharat helyezek középre - miközben, "bocs de muszáj volt gyorsan bekapni azt a 3 deci sört" fejet vágok -, mert az kijelöli a közepét.
Ha megvagyok, akkor már csak fel kell csavarni. Egyiket erre, másikat arra. A végüket meg párosával összenyomom. Ha nem érthető, akkor nem is csillag lesz a végén.
Felvert tojással megkenem mindenhol, hogy szépen ragyogjon majd.
200 fokos sütőben 20 perc alatt kész is.
Azon kívül, hogy pazar a látvány, a 4 íz kombója még a muskétásokat is meghatná, annyira jó.

Tálalás után, a csillag megmutatja melyik ága kié. Majd könnyed, ámde brutális mozdulatokkal szétcincáljuk és behabzsoljuk.

Szólj hozzá