2017. ápr 09.

Lazac spárgaágyon, zellerkrémes pirított retekkel

írta: MeSh
Lazac spárgaágyon, zellerkrémes pirított retekkel

img_3759.JPG2 személyre
Elkészítés: 50 perc

40 dkg lazac
1 csomag spárga
2 csomag retek
1 angol zeller

1 citrom
1 marék petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
3 ek. méz
só, bors

Ha már hajnalban ébreszt a kedvesed, és megmondja ebédre mi a jó Neked, akkor mehetsz és a hozzávalókat meg is veheted, majd a végeredményt az asztalra teheted.
Na persze, mivel oltári jófej, mindenben segít.
Első körben a körettel foglalkozunk, mert a lazac és a spárga frissen kell hogy a tányérra kerüljön.
A retket egyszerűen csak félbe vágom és egy tepisben szétszórom a sütőpapíron. Hintek rá némi sót. Majd 1 ek. mézet szépen szétoszlatok rajta. Igen, ennek olyan varázs hatása lesz, mint amikor a sima szürke pónira tündércsillámport szórunk és hopp! hófehér unikornis lesz belőle. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc és kész a csoda.
Ezzel egy időben készül a püré.
Az angol zeller minden egyes szárát félbe töröm és kihúzom a rághatatlan szárakat. Csak akkor fogod megérteni miről is beszélek, ha épp csinálod. Pont mint a centripetális gyorsulásnál.
Ezután felteszem főni. Annyi víz kell, hogy éppen ellepje. A krémesség érdekében 5 dkg vajat is hozzáteszek.
Miután megfőtt, átlapátolom a blenderbe. Folyadék nélkül. Helyette a maradék 5 dkg vaj megy mellé. Ujjam a gombon (vagyis nem az enyém, hisz az oltári jófej kedves is segít, ne feledjük), és pillanatok alatt meg is van  püré. Vagyis majdnem. Ahhoz, hogy tökéletes legyen, egy szűrőn keresztül még meg kell szabadulni az utolsó felesleges folyadéktól is.
Köret done. Oké, tudom, nem volt szó arról, ha nincsen blender turmixgéped mit tegyél. Vegyél.
A lazachoz elkészítek (vagyis nem én, mert az oltári még mindig segít) egy nagyon finom kis locsoló pácot. 2 ek. mézhez jön egy citrom facsart leve. Majd az apróra vágott fokhagyma és petrezselyem után sózom, borsozom.
A platnira felpattintok két serpenyőt. Egyikbe vajat teszek és bekapcsolom közepes lángra. A másikban némi olajat hevítek. A vajassal csak annyi a teendő, hogy a spárgát forgatom benne pár percig.
Az olajos, miután elérte a hőfokot, szinte kiabál, hogy tegyem bele
(vagyis oltári tegye bele) a lazacot . Miután az egyik oldalon pár perc alatt megfelelőre lett kapatva, megfordítás jön. A pácot jól szét kell teríteni rajta és úgy sütni a végleges állapot eléréséig.
Minden pont egy időben készült el. S a tökéletes időzítésnek mennyei ebéd a jutalma.

A tálalás után szóhoz sem lehet jutni, annyira egyediek, de mégis harmonikusak az ízek. Pislogva, szétnézve keresem hozzá a rosét. De már az asztalon van, hála oltárinak.

Szólj hozzá