2017. már 12.

Pásztorpite - Shepherd's Pie

írta: MeSh
Pásztorpite - Shepherd's Pie

img_3268.JPG

4 személyre
Elkészítés: 60 perc


50 dkg darált bárány comb
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 ek. paradicsompüré
2 ág friss rozmaring, kakukkfű,
2 db babérlevél
1 ek. liszt
1 dl vörösbor
só, bors
1 ek. worcestershire szósz
2 bögre zöldborsó
5 krumpli
4 tojássárgája
só, bors, szerecsendió
tej, cheddar sajt

Ami nem más mint egy húsos ragun elhelyezett krumplipüré. Természetesen az egyedi módon, ahogy angol pásztorok szeretik.
Nézzük a földszintet.
Összevágom a hagymát és megdinsztelem egy serpenyőben. Fokhagymákat meglapogatom, vágom, és mehet bele az is. Fokhagyma nélkül is jó, de magyar ember mindenhez tesz, akár még a lekváros szendvicshez is.
A répákból apró kockákat varázsolok. Se nem túl kicsit, se nem nagyot. De azért ne parázz be, nincs vizsgálóbizottság, ahogy érzed, akkorára jó lesz. A sűrített paradicsommal megpirítom az egészet kicsit. Ez durvábban kihozza az ízeket. A friss fűszernövényeket aprítom és az is mehet bele. Mindenképpen frisset használjunk.
Ezek után a földszint kötőeleme következik, a darált bárányka. Átforgatom a többivel, és teszek hozzá egy teáskanál lisztet. Ettől jobb és sűrűbb lesz a szaft. Majd beleöntöm a bort. Na ezt nem azért, mert a magyar ember bármibe tesz bort is, (egyre jobban hangzik az a szendvics), hanem mert egyszerűen kell bele. A hagyományokkal szakítva, minőségit öntök. Már csak 3 deci víz hiányzik, hogy utána 20 percig alacsony lángon főzzem.
Viszont nem kell mindent elhinni, mert a worcetershire szósz is ekkor megy bele.
5 perccel a vége előtt adom hozzá a borsót, mert az nagyon hamar kész van. Mint azok a versenyzők, aki a recept végigolvasása után, boldogan konstatálták, hogy a maradék borra az üvegből már nem lesz szükség.
Jöhet az emelet.
Felteszem a tejet meglangyosodni, (bocs Kazinczy) és belevágom a margarint. A krumplikat sós vízben megfőzőm és összetöröm. Hozzáteszem a tojások sárgáját. Majd lassacskán hozzáadagolom a tejet. Már csak a reszelt sajt hiányzik az egészből, hogy tényleg ne hagyományos krumplipüré legyen. Sózom és borsozom of course.
Ha fémnyelű a serpenyőm, akkor csak rá kell lapátolni a ragura. Ha nem, akkor egy pite formában építkezem.
Beizzítom a "telket" 200 fokra és 20 perc alatt kész is.

Kiváló és laktató egytálétel. Csak szeleteket kell kanyarintanom, határozott mozdulatokkal és mindenkinek meg is van az ebéd. Remekül passzolna hozzá a maradék vörösbor, ha nem nyakaltad volna be.

Szólj hozzá