2016. máj 08.

Tejszínes-olívás csirkével töltött portobello

írta: MeSh
Tejszínes-olívás csirkével töltött portobello

img_5308.JPG3 személyre
Elkészítés: 30 perc

6 portobello gomba
40 dkg csirkemell
10 dkg bacon
10 dkg vörös olívabogyó
1 dl Chardonnay
1 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg Edami és füstölt sajt
só, bor, majoranna, bazsalikom

Megláttam a portobellot a piacon és azonnal tudtam, ez kell nekem. Oké, először azt hittem, hogy szürke kistányérkészletet árul a bácsi, mert 10-13 cm átmérőjű volt a cucc.
Könnyed, délies ízesítésű csirkével megpakolva isteni. Ezért a melleket megmosom rögtön...aztán megkérem a hölgyet öltözzön fel...és utána átmosom csirkét is. Apró kockára vágom és félreteszem.
Serpenyőben alákapcsolok, a szintén apróra vágott hagymának és baconnek. Előtte azért összenyomom a fokhagymát (kitudja, lehet a gombára rajzanak a vámpírok) és az olívabogyót is kimagozom (ez türelemjáték, végére lehet önként hívjuk a vérszívókat) és felszeletelem.
Miután a bacon pirulásnak indult, beleteszem a csirkét és a fokhagymát. Ha a csirke felülete 90%-osan fehér (amire egy mai, modern festő, már simán számlát nyújtana be) rádobom az olívát is. Pár forgatás után mehet alá a bor. Hagyom felhabzani 3-5 percig, hogy elfőjön az alkohol (anonim csoporttársaktól elnézést kérek), majd rálöttyintem a tejszínt is. Majd fűszerezem, és összerottyantom az egészet 7-10 perc alatt. Krémes és remek ízű lett. De nincs vége.
A gombákat megszabítom a száruktól, majd "lamellátlanítom” őket, és 200 fokos sütőbe teszem. Ha kicsit megizzad, akkor jó. Utána leöntöm aa „verejtéket” és megpúpozom a húsos egyveleggel. Rászórom a reszelt sajtokat és visszateszem, amíg olvadt nem lesz kicsit.
Zseniálisan összeérik az egész.

Rizzsel tálalom, mert azzal fel lehet tunkolni a mindenfelé folyó leveket. Kivéve a barna sörét, mert azt szájjal hárítom.

Szólj hozzá