Sajttal töltött pljeskavica házi ajvárral és pitával
6 személyre
Elkészítés: 100 perc
30 dkg darált sertéslapocka
30 dkg darált marhanyak
30 dkg darált báránycomb
40 dkg Cheddar sajt
2 fej vöröshagyma
4 db padlizsán
9 db kápia parika
2 chili paprika
2 fej fokhagyma
4 paradicsom
tejföl, tömlős sajt
só, bors, rozmaring, kakukkfű
1 tk. szódabikarbóna
210 ml víz
1 ek olívaolaj
350 g finomliszt
5 tk. só
1 tk. cukor.
1 kk. instant élesztő
Mint mindig, a jól és megfelelően összekevert húsok, ez is isteni. A szerbek eme elegyet, pljeskavicának hívják. Plusz még sajttal is jól megtöltött.
Jöhet az ajvár. Ha 30 felett vagy, nyugodtan elénekelheted, hogy "ajvár, szívem rég csak egy szót vár, ajvár...", de inkább ne.
Tökéletesen meg fog puhulni és majd csak ki kell nyomkodni a "ruhájából" a gerezdeket. Mint az ideális randipartnert testrészeit az első éjszakán.
Mehet bele a paradicsom is, amit elválasztottam a héjától. Ezalatt a paprika is kellően fonnyadt és puha lett (Nagyon hosszú randi..). Ezt is megszabadítom a héjától, plusz kimagozom. A chili magszámától fog függeni az ajvár erőssége. Ehhez nem kell főzőmatek. Ha megkóstolom tudni fogom, hogy fejletépőst vagy enyhén csípőst akarok.
Pita. Szabadon választott, hogy mikor, mi előtt vagy után csinálom.
A vizet és az olívaolajat a kenyérformába öntöm, majd rászórom a lisztet. A sót és a cukrot külön-külön teszem a forma sarkaiba. Egy kis bemélyedést csinálok a lisztbe, és rászóróm az élesztőt. Dagasztóprogram ON. Trükkösen hangzik, de ha készíted, tök egyértelmű lesz.
Ha a dagasztás kész, a tésztát kiveszem a gépből, és egy liszttel vékonyan meghintett deszkán gyengéden megdögönyözöm (oké magaslabda). 6 egyenlő nagyságú darabra osztom. Gömböket formázok. (no comment...) Egy olajjal megkent fóliával letakarva 10 percig pihentetem, majd kilapítom kissé őket.
230 fokon 5-8 perc alatt készen is vannak.
Hát volt mit csinálni, de házi cuccot akartunk és nem rendelt, kitudja mit. Ugye ugye, mint a működő párkapcsolat.
Miután kitálaltam és azon morfondírozom, hogy szendvicsbe gyúrva vagy vágdosva jobb elfogyasztani, felpattintatom a barna sört (...a randipartnerrel ofkorsz)