2015. aug 23.

Áfonyás szarvasragu krumplifánkkal

írta: MeSh
Áfonyás szarvasragu krumplifánkkal

szarvasragu.jpg4 személyre
elkészítés 110 perc

1 kg szarvas comb
3 dl cabernet savignon
2 ek. kacsazsír
3 fej hagyma
2 gerezd fokhagya
3 ek. áfonyalekvár
babérlevél, borókabogyó, pirospaprika
kakukkfű, rozmaring, köménymag, só, bors
30 dkg liszt
25 dkg krumpli
8 dkg vaj
4 tojás
2 dkg élesztő, 1 tk. cukor
4 dl tej

Húst, finomat, tisztát a vadásztársaságtól rendelésre kértem. Szigorúan állományfenntartás végett. Illegális, egyéni Bear Grylls akciókért felfüggesztett jár.
Ha nem hártyáztak precízen, akkor azt megteszem. Majd dobókocka nagyságúra vágom (multiagyú gamerek nem érdekelnek, hogy de hát 137 féle van, az őskocka formára gondolok).
Serpenyőben, a kacsazsíron dinsztelt hagymára megy a szarvas. Átforgatom, rotyogtatom fehéredésig. Közben a fűszereket mozsárban összetöröm.
1 ek. pirospaprikával megszóróm, belenyomom a fokhagymát és a fűszereket is belehajítom. Mindezt jobb kézzel, mert a ballal folyamatosan keverek. Áfonyalekvárt 3 perc után kanalazom bele, a leírtaknak megfelelően akrobatikus mozdulatokkal.
Felöntöm 1 dl vízzel és 60 percig fedő alatt hagyom rotyogni (közepes fokozaton). Ekkor már majdnem puha a hús, így beleöntöm a bort (amit az idő alatt megittunk, újat bontottunk, majd megittuk, ezért elmentünk a boltba újra és félretettük). Így is mehet 30 perc közepesen.
A hatvanperces etap alatt nemcsak szavinyozonunk, hanem fánk-izunk is. Az élesztőt meleg tejben felfuttatom, hozzáadom a vajat, tojássárgáját, az áttört, héjában megfőtt krumplit és a lisztet. A tejet szükség szerint adagolom és kidolgozom a tésztát, majd kelni hagyom. Lisztezett deszkán kinyújtom és formára szaggatom. Bő olajban kisütöm.

Tányérra szökellő vadat, fánksziklák mellett, petrezselyem növényzettel tálalom.

Szólj hozzá