2015. máj 03.

Pulyka rollatini rozmaringos steak burgonyával

írta: MeSh
Pulyka rollatini rozmaringos steak burgonyával

pulyka_rollatini_rozmaringos_steakburival.jpg6 személyre
Elkészítés: 60 perc

1 kg pulykamell
25 dkg csiperke gomba
25 dkg bébispenót
20 dkg édes kolbász
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 tojás
½ kg krumpli
1 répa, húsleveskocka
3 szár friss rozmaring
zsemlemorzsa, parmezán sajt
só, bors

Egy nagyon tetszetős, nőket, már hallás után ellágyító finom kaja. Ez van, ha rákattanunk az olasz főzőműsorokra.
Egy serpenyő és egy tepsi a koszolandó edények száma. Főleg, ha nem sietünk és –természetesen- vendégségben villogunk főzés tudományunkkal. Itt értelmet nyer a „mosogatásbarát”.
A gombát, hagymákat és a kolbászt apróra vágom. Ha nem sikerül édes, olasz kolbászhoz jutni, remek az osztrák fehérkolbász is (ezt szingli hölgyek tudják a legjobban). Bő olívaolajban megkapatom őket. Sózom, borsozom 2-3 csipetnyit.
Rádobom a spenótot, visszaveszem a hőfokot és fedő alatt 5 perc alatt összepárolódik. Míg ez a trutyi (hivatalosan töltelék – csajozósan ripieno) elkezd összeállni, megcsinálom a pulykát.
A húst pillangóra vágom, ami nem egyenlő azzal, hogy kirohanok a kertbe és Süsüt félrelökve, a vadkörtés kosarával együtt, hozzávágom a mellet a legközelebbi lepkéhez. Hanem a tenyeremet ráhelyezem a húsra és a késsel finoman, horizontális vágást ejtve kettészelem. És szimmetrikusan kihajtom.
Ezt még jól ki is klopfolom, hogy a legnagyobb vágódeszkát is ellepje.

Az összeállt trutyihoz hozzáteszem a tojást és gyengéden (delicatamente) megszóróm zsemlemorzsával és parmezánnal, míg “homokvár” állaga nem lesz. Ezt felhordom a lapos mellemre, amit feltekerek.
Jöhet a kötözés. Perverzek egymást, én a pulykát fogom. Ha nincs otthon főzőzsineg, sőt a barátoméknál sem, akkor sima spárgát használok, amit előtte 10 percre beáztattam vízbe, pont úgy mint a húsleveskockát. A kötözéshez egy teljes Ikea szerű tankönyv kellene vagy youtube, ezért az házifeladat. Ha megvan, akkor a serpenyőben minden oldalát barnára kapatom 5 perc alatt. S mehet is a sütőbe - a húslével, répával – fólia alatt 35 percre 210 fokon.
A kiürült serpenyőt gyorsan újra használom (mert barátom felesége úgy mosogat, mint a villám). A krumplit átmosom vízzel és nyolc felé vágom. A 8 gerezd fokhagymát is nyolc felé. A három szál rozmaringról lecsípjük mindegyik levelet, kb.80 darabot. Miután a számmisztikusokat kitettük a lakásból az egész cuccott a serpenyőben max. hőfokon 15 percig kevergetem bő só és bors hozzáadásával.
Addig félreteszem, míg a húsra plusz negyed órát rákapatok 250 fokon fólia nélkül. Majd beteszem 20 perce a helyére.

Ha az illatoktól és a szervírozott 6 féle sörtől még nem teltünk el, akkor tálaljuk a krumpliágyon a mellet, olyan olaszosan veloce.

Szólj hozzá