2014. dec 14.

Chilis-banános garnéla

írta: MeSh
Chilis-banános garnéla

chilis-bananos_garnela.jpg
4 személyre
elkészítés 40 perc

40 dkg garnéla
2 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
6 koktélparadicsom
fél banán
chili, Tabasco szósz
curry, só, bors, mustár
20 dkg margarin

Miután valaki újraélesztett a piacon, akkor megint megkérdezem, hogy mennyi a garnéla kilója. S ezért csínján is bánok az adagokkal. Ha a család minden tagja eljön, páran kenyeret esznek.
S ennyi pénzért ráadásul fagyasztott, mert általában úgy tartják készleten. De előnye, hogy elő van készítve. Felengedése természetes úton történjen, ha lehet. Most ne a „de én 20 perc alatt a csúcs mikrómba felolvasztom kilogrammhányadosan lebontva”, jobb lesz.
A pác elkészítése a következő: a már szobahőmérsékleten úszkáló garnélákra egyszerűen rádobom a szálasra vágott lilahagymát, a passzírozott fokhagymát, a minire aprított paradicsomot és a szeletelt banánt. Megszórom 1 tk. curryvel, tabascoval és érzésre chilivel (érdekességképp, a chilit már Kr.e. 7500-ban fogyasztották Dél-Amerikában. Régészeti leletek tanúsága szerint legkorábban Equador területén termesztették, kultúrnövényként). Plusz só, bors és csepp mustár után még hagyom érni 30 percig. (Hazudhatnám, hogy gasztronómiai összeérés, de ez csak a rizs elkészítési ideje)
Serpenyőt előkapva a margarint elkezdem olvasztani. Ha már bugyborékol, ráöntöm az egyveleget.
Garnéla időigénytelen, és nem kell neki több mint 7 perc, forgatással, hogy a legmegfelelőbb ízt megadja. A banán miatt sűrűbb lesz a mártás, és furább ízű is. De összességében nagyon finom.

Ha szeretjük a garnélát, akkor ez elég egzotikus fajta lesz (egyszerűen: csíp a banános ízű rák), de továbbra is szeretni fogjuk. Hogy tengeri mivoltát megtévesszük, magyar, kézműves, szűretlen sörrel tálaljuk.

Szólj hozzá