2014. okt 05.

Csevapcsicsa

írta: MeSh
Csevapcsicsa

Csevapcsicsa.jpg8 személyre
elkészítés 1 óra
 
50 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéshús
30 dkg darált bárányhús
4 gerezd fokhagyma
3 ek. só
1 ek. bors
1 tk. szódabikarbóna
1 dl szódavíz
4 fej lilahagyma
1 kg krumpli

A recept olvasását tegnap kellett elkezdened McFly.
Szóval előző este van. A húsok az alábbi típusúak legyenek, ha lehetséges. Marhanyak, sertéslapocka, báránycomb. Bárány helyett nyugodtan lehet használni pulykát is. A csevap lényege, hogy vegyes husiból készül. És hagymát nem szabad beletenni, magyar rutinból, mert akkor már pljeskavica. Hagymát, lilát, szigorúan mellé.
A darált húsokat edényben, jól összegyúrom a sóval, borssal, reszelt fokhagymával, szódabikarbónával és az ásványvízzel. Lezárom, hűtőbe teszem és bambán nézek, hogy ennyire egyszerű e remek kaja előkészülete.
Na most, hogy már ma van, sütés előtt 3 órával kiveszem a húst. Egyrészt, mert hideg húst sohasem sütünk, másrészt, egy kicsit hagy kapjon levegőt. Ez is egy trükk, hogy „mini oszlásnak” indul. Para és baci nincs, mert kisül. Jobb lesz.
Markomba kapok egy adagot. Golyót formálok, majd hengereket. A sok kis valamit – mivel kúltúrált vagyok – nevezzük hernyónak, félreteszem sütésig.
Közben a krumplit megpucolom és késsel hasábokra vágom. Sokkal szebbre mint a MegDönci vagy a SzendvicsKirály. N+1 adagban a fritőzben kisütöm.
A lilahagymákat megpucolom és szállasra vágom. Utána próbálom lemosni a kezemről a lilaságot, de előtte megviccelem édesanyámat, hogy rácsaptam a kertkaput és azért olyan.
A Csevapot legjobb nyáron grillen csinálni. Mindenki tud, gondolom remek parazsat csinálni. Természetesen én tökéleteset tudok.
Az őszi/téli verziót készítem. A sütőt bekapcsolom 250 fok grillre. Rácsra helyezem a husikat. Alá beteszek egy tálcát, hogy a zsíradék abba csepegjen és ne kövezzenek a család női tagjai halálra, a „bezzeg a sütőt nem te takarítod, igaz!?” kiáltással.
Folyamatos forgatás mellett 20-30 perc alatt kész is van.

Előkapom a Karlovacko meg Ozujsko folyékony kenyereket és tengert csinálok a csevapnak

Szólj hozzá