2018. jan 07.

Bárány Tajine

írta: MeSh
Bárány Tajine

img_7090.JPG4 személyre
elkészítés 4,5 óra 

1 kg bárány comb vagy lapocka
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma

1 db cukkini
2 szál répa
100 gr aszalt szilva
100 gr mazsola
50 gr aszalt barack
1 ek. sáfrány kiáztatva
1 ek. kurkuma
1 ek. őrölt római kömény
1 ek. morzsolt koriander
1 ek. őrölt kurkuma
1 ek. gyömbér por
1 tk. fahéj
2 dl száraz vörösbor

só, bors

Ha nem rendelkezel a marokkói konyha jellegzetes edényével, keress gyorsan valakit, aki igen. Nem fogod megbánni. Lesz egy új barátod és egy hihetetlenül finom ebéded.
Az étel ebben a kúpos edényben pár órán át párolódik, ahogy a meleg levegő folyamatosan körbejárja az ételt. Olyan puha lesz a hús a végén, hogy magától vándorol a nyelvedről, a torkodon át a gyomrodba.
Már csak az ízesítést kell összehozni. Amihez szintén az észak-afrikaiakat hívjuk segítségül. Ezt már ne vedd szó szerint azért. Nem kell Harun al-Rashid leszármazottját felkutatni és Vele elkészíteni.
A bárányt lehártyázom, amennyire lehet, és rusztikus darabokra vágom. Ez kb. fél öklömnyi nagyságot jelent. Ha viszont a Kylie Minogue testalkatúak családjába tartozol, akkor teljes ököl.
A vöröshagymát felkockázom és némi olajon lepirítom. Majd a reszelt fokhagymával 3 percen keresztül a bárányt kicsit megkapatom. Itt beleforgatom a sót, borsot, koriandert és a köményt is.
Majd áthelyezem a tajine (vagy tagine vagy magyarosan tazsin) aljába. Beleteszem a felszeletelt cukkinit és a répát is. Jöhet rá az összes fűszer. Amit kézzel masszírozok bele, mert így alaposan el lehet oszlatni mindent mindenhova, arányosan. Másrészt meg egyszerűen, ez egy perverzitása minden főzést imádó emberi lénynek. Ám ezt gumikesztyűben teszem. Nem, mert félek, hogy elkapok valamit, hanem ezek erőteljes fűszerek és nem szeretném negyed órát sikálni a kezem.
Ha ezzel megvagyok, akkor aláöntöm a bort. Takler Cabernet Sauvignont használok, mert az egyszerűen tökéletes. Arról nem is beszélve, hogy a maradék is milyen jól fog esni majd hozzá.
A sütő közben előmelegedett 135 fokra.
Nem ártott az összes művelet megkezdése előtt megnézni, hogy befér-e az edény. Ha birtokosnál vagy, akkor ezzel nem lesz gond, nyílván használta már.
Végül kezdődhet a türelemjáték, és berakom 4 óra hosszára. De abszolút megéri.
Mindenhol kuszkuszt javasolnak hozzá, de a puliszka is tökéletesen passzol. Elkészítése meg oly egyszerű, mint a búgócsiga búgóztatása.

Ahogy leemelem a kúpos fedőt és megcsapnak az illatok, az már szinte KO. A várakozásoknak megfelelően eszméletlen omlós és ízletes lett az étek. Jobban csillog a fejem az örömtől, mint a minőségi vörösborom a pohárban.





Szólj hozzá