2017. júl 30.

Szalámis-spenótos casserole

írta: MeSh
Szalámis-spenótos casserole

img_5245.JPG4 személyre
elkészítés 50 perc

70 dkg krumpli
20 dkg szalámi
160 gr bébi spenót
4 db tojás
50 gr parmezán sajt
20 ml főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Ha elismerésekkel is el akarsz telni, nem csak a kajával, ezt add a kedves vendégeidnek.
Eszméletlen finom és még hangzatos neve is van.
Casserole. Biztos, hogy nem simán mondod ki. Casserole. Még gesztikulálsz is hozzá az tuti.
Pedig eredeti jelentése: lábos. S a krumpli/tészta plusz húsos-zöldséges cucc gyűjtő elnevezése.
Tehát a mi jó, magyar rakott krumplink is tulajdonképpen az.
Ennek örömére fel is teszem főni a burgonyákat. Amíg megpuhulnak, hogy ledobhassák majd a rucijukat - amit annak idején a lányoknál sosem értél el (mert természetesen csak úri lányokkal hozott össze a sors) - megcsinálom a többi réteget.
Szalámit olyat érdemes venni, amit amúgy is nagyon szeretsz. Nem az olcsó, rózsaszínt kell leemelni, hogy úgyis sütéshez kell. Pocsék alapanyagból, pocsék kaja lesz. A probléma könnyen áthidalható viszont, mert a Litülben kiváló kapható.
Fogom a szeletek, kupacba rakom és felnégyelem mindet. Félrerakom.
Jöhet a spenót. Ehhez serpenyőben, egy evőkanál olajon felteszem a reszelt fokhagymát. S pár pillanat múlva beleteszem a spenótot.
Ne most rohanj a hűtőbe a piáért, ki kell bírnod, különben leég, büdös lesz. Inkább egyenletesen el kell keverni rajta a parajt.
Ha megfonnyadt cseppet, akkor rá is löttyintem a tejszínt. Sózom, borsozom. Rotyogtatom, hogy krémes legyen. Majd ezt is félreteszem, míg el nem jön az ő ideje.
Most lehet inni egyet. De csak üdítőt javasolok, mert a végén egy pohár Merlot-val lesz igazán mennyei az ízhatás.
Készen is van a krumpli, így hát megpucolom és felkarikázom.
Jöhet is a Casserole.
Fogom a jénait és az aljára pakolom, tökéletes alapot képezve a többi hozzávalónak. Kicsit meglocsolom olíva olajjal (szárazság ellen), majd ráreszelek parmezánt. Mintha a hó épp befedte volna a mezőt.
A szalámik következnek. Egyenletesen, lyuk mentesen. Egye-fene, itt még feltéphetsz egy zacskót, ha nem elég. Nehogy legyen olyan adag, amiben kevesebb van. Egyensúly, zen és elégedettség. Béke és szeretet legyen, no meg vörösbor.
Felhordom a tetejére a spenótot evőkanál segítségével (csakis azért, hogy a végén lenyalhassam).
Majd még egy réteg parmezán.
Végezetül megkoronázom 4 tojással az egészet és 175 fokos, előmelegített sütőbe, 20 perc alatt készre sütöm.

A már sokat említett bor türelmesen várja az asztalon a társát. Nem szakíthatjuk el egymástól őket. Így szervírozás után, felváltva juttatjuk a casseroleval a gyomrunkba.

Szólj hozzá