Lilahagyma torta
4 személyre
Elkészítés: 35 perc
5-6 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg leveles tészta
1 ek. barna cukor
5 dkg vörös cheddar
30 g margarin
2 szál kakukkfű
5-6 levél zsálya
só, bors
Nagyon jópofa és meglepően finom.
Egy délutáni uzsonnának tökéletesen beillik.
Sütőbe tehető serpenyő mindenképp szükséges hozzá. S nem az az "egyszer mindegyik betehető" fajta.
Ebbe beledobom a margarint.
Majd a cukor, kakukkfű, zsálya jöhetnek és a fokhagyma. (közben bekapcsolom a sütőt 200 fokra)
Amíg felolvad a tömböcském és elkezdenek benne úszkálni a levelek, mint a hajók, addig megpucolom a lilahagymát.
Majd nemes egyszerűséggel, horizontális irányban félbevágom őket.
S fejjel lefelé belehelyezem a serpenyőbe. Alaposan sózom, borsozom és úgy igazgatom őket, hogy lehetőleg minél hézagmentesebben kitöltsék a serpenyő alját.
Pont addig hagyom rotyogni, amíg megfelelő méretűre nyújtom a tésztát.
Amibe pár hajtás között beleszórom a reszelt cheddart.
Akkor félrehúzom a serpenyőt és szépen a tetejére teszem a tésztát. A kilógó részeket oldalt mellényomkodom (fakanállal).
Mehet is a sütőbe. Nem nagyon kenegetem meg a tésztát semmivel, mert nem kell.
15-20 perc alatt készen van, ám közben az aranybarnuló szín nézegetése segít.
Kivételnél nem elfelejteni a fogókesztyűt, mert kellemes kis égési sérülést lehet szenvedni.
S egy szép forgató mozdulattal, mehet a tálaló tányérra,
Csekély hűlés után, meglepően gyorsan becsatlakoznak az eleinte kétkedő gyerekek és hamar felfalják, ha nem vagyok elég éber.