Muhammara
6 személyre
Elkészítés: 30 perc
500 g kápia paprika
100 g dióbél
30 g kekszmorzsa
4 fej fokhagyma
2 ek sűrített paradicsom
3 ek gránátalma szirup
1 tk római kömény
3 ek. olívaolaj
csipet őrölt pirospaprika
csipet szárított chili
só, bors
Ahogy a tanult magyar mondja: cevizli közlenmiş biber kreması. Diós sült paprikakrém.
Sokféleképpen lehetne jellemezni, de egyszerűen csak parádés. Amit a hozzávalók egymástól való eltérése ad.
A kápia paprikákat félbevágom, kicsumázom és beteszem a 200 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ez az egyetlen alapanyag, amivel foglalatoskodnom kell a dió mellett.
Amit hamar le is pirítok serpenyőben. Ésszel persze, mert ha megég, akkor fuccs neki.
Ha lejár a paprika idő, akkor egy tálba teszem és lefedem folpack fóliával, hogy a bennragadt pára segítsen majd a hámozásban. Ez kb. 10 perc.
Míg ez megtörténik a többi hozzávaló megy a mixerbe. Nem egy bonyolult recept szerencsére ez tisztán látszik.
Ha a mixerbe való öntögetés alatt látod meg a receptben a gránátalma szirupot, és felszisszensz, hogy na de álljunk már meg, melyik magyar háztartás alaptartozéka ez, akkor sincs gond. Lehet mézzel vagy agavé sziruppal (itt megint lehet szisszenni) helyettesíteni.
Ha a paprika kész, akkor lehúzom róla a megpirult, helyenként akár szenes héját és bedobom a többiek mellé.
Most már csak arra kell figyelnem, hogy a megfelelő állagot elérje. Elvileg az olívaolaj mennyisége megfelelő, ám, ha nem találod elég krémesnek, még löttyinthetsz rá.
Sokszor csak pitára kenegetik.
Viszont én készítek hozzá, finom citromos-sós sült krumpli tallérokat. Jól kihozza az ízeit, miközben hozzáadja a sajátját is.
Szépen lassan elkezdem eszegetni. Mértékkel. Amíg persze azon kapom magam, hogy majdnem megettem az egészet, annyira mennyei.